Podle tradice se na Nový rok vaří v mnoha domácnostech. Talíř čočky by vám totiž měl zajistit, že se vás budou držet po celý následující rok peníze. Pojistěte si tedy bohatství s čočkou na kyselo se zastřeným vejcem.
Čočka na kyselo se zastřeným vejcem
- velmi snadné
- do 60 minut
- Hlavní chody, Večeře
4.1
548x hodnoceno
Postup
- Čočku předem namočte a nechte nabobtnat alespoň 1 hodinu. Poté uvařte do měkka, na závěr osolte.
- Oravskou slaninu nakrájejte na kostky a opečte v hrnci či pánvi na lžíci oleje. Po chvíli přidejte také nakrájenou cibuli a opečte společně dozlatova. Malou část odeberte bokem na servírování.
- Opečenou slaninu smíchejte s uvařenou čočkou a promíchejte. Připravte rychlou jíšku – na rozehřáté pánvi smíchejte máslo s moukou, jakmile se vše propojí, přidejte do čočkové směsi a pár minut provařte. Ochutnejte, případně dochuťte solí, pepřem, můžete přidat i česnek.
- K servírování připravte ještě zastřená vejce – do misky nalijte studenou vodu a pár lžic octa. Rozklepněte vejce a nechte 5 minut stát. V hrnci přiveďte vodu k mírnému varu, vlijte vejce a vařte 4 minuty, poté vejce vytáhněte.
- Servírujte nejlépe s čerstvým chlebem a kyselými okurkami.