Vepřová pečeně na rozmarýnu

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

0.0

0x hodnoceno

Vepřová pečeně je ideální na pečení v celku, ale hodí se i na řízky nebo minutky. Pečená vcelku je perfektním nedělním obědem pro celou rodinu. Čerstvý rozmarýn pak skvěle dochutí nejen maso, ale i zeleninovou přílohu.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na maso
  • Vepřová pečeně bez kosti 1500 g
  • Cibule bílá 3 g
  • Česnek 3 stroužek
  • Rozmarýn
  • Uzená paprika 0.25 lžička
  • Třtinový cukr very dark 1 lžička
  • Sušený česnek 1 lžička
  • Pepř 0.25 lžička
  • Sůl 1 lžička
  • Zelenina
  • Brambory Grenaille 1000 g
  • Mrkev 1 svazek

Postup

  1. Nejprve vepřové maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Nařežte horní tukovou vrstvu do mřížky.
  2. V misce smíchejte koření: 1 lžičku soli, ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky pepře, 1 lžičku sušeného česneku a 1 lžičku cukru. Přidejte také najemno nasekané 3 snítky čerstvého rozmarýnu.
  3. Koření vetřete do zářezů masa.
  4. Rozpalte pánev a vepřovou pečeni ze všech stran zprudka opečte, aby se maso zatáhlo a odložte ho stranou.
  5. V pánvi orestujte na proužky nakrájenou cibuli a česnek.
  6. Do pekáče dejte vrstvu cibule, na ni položte pečeni a přilijte skleničku vody nebo vývaru. Maso by se v tekutině nemělo koupat.
  7. Pečte na 140 °C asi hodinu a půl. 
  8. Půl hodiny před koncem pečení přidejte k vepřové pečeni brambory a mrkev nakrájenou na hranolky. Brambory nemusíte loupat, stačí je očistit kartáčkem. 
  9. Zeleninu zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte pár snítek rozmarýnu.
  10. Před nakrájením nechte vepřovou pečeni chvilku odpočinout. Podávejte přelitou výpekem.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte