Vepřová pečeně je ideální na pečení v celku, ale hodí se i na řízky nebo minutky. Pečená vcelku je perfektním nedělním obědem pro celou rodinu. Čerstvý rozmarýn pak skvěle dochutí nejen maso, ale i zeleninovou přílohu.
Vepřová pečeně na rozmarýnu
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
0.0
0x hodnoceno
Postup
- Nejprve vepřové maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Nařežte horní tukovou vrstvu do mřížky.
- V misce smíchejte koření: 1 lžičku soli, ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky pepře, 1 lžičku sušeného česneku a 1 lžičku cukru. Přidejte také najemno nasekané 3 snítky čerstvého rozmarýnu.
- Koření vetřete do zářezů masa.
- Rozpalte pánev a vepřovou pečeni ze všech stran zprudka opečte, aby se maso zatáhlo a odložte ho stranou.
- V pánvi orestujte na proužky nakrájenou cibuli a česnek.
- Do pekáče dejte vrstvu cibule, na ni položte pečeni a přilijte skleničku vody nebo vývaru. Maso by se v tekutině nemělo koupat.
- Pečte na 140 °C asi hodinu a půl.
- Půl hodiny před koncem pečení přidejte k vepřové pečeni brambory a mrkev nakrájenou na hranolky. Brambory nemusíte loupat, stačí je očistit kartáčkem.
- Zeleninu zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte pár snítek rozmarýnu.
- Před nakrájením nechte vepřovou pečeni chvilku odpočinout. Podávejte přelitou výpekem.