Že dýně a sladké koláče nejdou dohromady? Ale kdeže! Náš veganský dýňový koláč vás rozhodně přesvědčí o opaku. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale rozhodně si pochutnáte vy i vaši veganští přátelé, u kterých si jistě tímto moučníkem šplhnete.
Koláč z dýně hokkaido
- střední
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Vege & vegan
2.3
27x hodnoceno
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Odřízněte spodní a horní část dýně a rozkrojte ji napůl. Lžící odstraňte všechna semínka a vlákna. Půlky dýně položte na vymazaný plech a pečte asi 40–50 minut.
- Poté lžící vložte do misky upečenou dýni i se slupkou. Vezměte tyčový mixér a rozmixujte dužinu z dýně na kaši. Nechte vychladnout.
- Snižte teplotu trouby na 180 °C a vymažte kulatou koláčovou formu, cca. průměr 28 cm.
- Datle vložte do kuchyňského robotu a nasekejte. Přidejte olej, javorový sirup a ovesné mléko a znovu dobře promíchejte.
- V samostatné misce smíchejte mleté mandle a pohankovou mouku. Přidejte lepivou datlovou směs a vše dobře promíchejte.
- Těsto vtlačte do vymazané formy. Pro rovnoměrné vtlačení těsta pomáhá mít mírně mokré ruce. Těsto vychlaďte v lednici.
- Dýňové pyré rozmixujte s javorovým sirupem a veškerým kořením. Nyní přidejte vychlazené kokosové mléko. Když otevřete vychlazenou plechovku, použijte pouze hustou smetanu, která je v horní části plechovky, ne kokosovou tekutinu.
- Vše dobře promíchejte a dýňovou náplň rovnoměrně naplňte do koláčové formy.
- Pečte asi 25–30 minut.
- Před podáváním nechte ztuhnout a úplně vychladnout.