Koláč z dýně hokkaido

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Vege & vegan

2.2

35x hodnoceno

Že dýně a sladké koláče nejdou dohromady? Ale kdeže! Náš veganský dýňový koláč vás rozhodně přesvědčí o opaku. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale rozhodně si pochutnáte vy i vaši veganští přátelé, u kterých si jistě tímto moučníkem šplhnete.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Těsto
  • Mleté mandle 250 g
  • Pohanková mouka 50 g
  • Datle vypeckované 20 ks
  • Javorový sirup grade C 2 lžíce
  • Ořechový olej 1 lžíce
  • Náplň
  • Dýňové pyré 700 g
  • Javorový sirup grade C 7 lžíce
  • Mletá skořice 2 lžíce
  • Sůl 1 špetka
  • Rozdrcený hřebíček 1 špetka
  • Muškátový oříšek 1 špetka
  • Mletý kardamom 1 špetka
  • Kokosové mléko (BILLA Bio) 120 g

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Odřízněte spodní a horní část dýně a rozkrojte ji napůl. Lžící odstraňte všechna semínka a vlákna. Půlky dýně položte na vymazaný plech a pečte asi 40–50 minut. 
  2. Poté lžící vložte do misky upečenou dýni i se slupkou. Vezměte tyčový mixér a rozmixujte dužinu z dýně na kaši. Nechte vychladnout.
  3. Snižte teplotu trouby na 180 °C a vymažte kulatou koláčovou formu, cca. průměr 28 cm. 
  4. Datle vložte do kuchyňského robotu a nasekejte. Přidejte olej, javorový sirup a ovesné mléko a znovu dobře promíchejte. 
  5. V samostatné misce smíchejte mleté ​​mandle a pohankovou mouku. Přidejte lepivou datlovou směs a vše dobře promíchejte. 
  6. Těsto vtlačte do vymazané formy. Pro rovnoměrné vtlačení těsta pomáhá mít mírně mokré ruce. Těsto vychlaďte v lednici.
  7. Dýňové pyré rozmixujte s javorovým sirupem a veškerým kořením. Nyní přidejte vychlazené kokosové mléko. Když otevřete vychlazenou plechovku, použijte pouze hustou smetanu, která je v horní části plechovky, ne kokosovou tekutinu. 
  8. Vše dobře promíchejte a dýňovou náplň rovnoměrně naplňte do koláčové formy. 
  9. Pečte asi 25–30 minut.
  10. Před podáváním nechte ztuhnout a úplně vychladnout.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte