Co by to bylo za Vánoce bez domácího vaječňáku? Pokud nemáte svůj recept, ale rádi byste se pustili do domácí přípravy, čtěte dál. Poctivý vaječný likér k dotvoření sváteční atmosféry prostě nesmí chybět.
Vánoční vaječný likér
- snadné
- do 60 minut
- Nápoje, Vaříme ze 7 surovin
2.7
12x hodnoceno
Postup:
- Smetanu a kondenzovaná mléka nalijte do hrnce.
- Vanilkový lusk rozkrojte, z obou polovin vyškrábněte nožem semínka a přidejte je do základu.
- Zbylý lusk přihoďte také a vařte cca 5 minut na nízkém plameni.
- Poté obě poloviny lusku vylovte, tekutinu přelijte do libovolné nádoby a nechte vychladit.
- Do hlubší mísy vyklepněte žloutky (bílky si můžete uschovat a využít je třeba na pusinky), postavte je nad vodní lázeň a šlehejte ručně metličkou.
- Zahřívejte maximálně do 42 °C, teplotu kontrolujte teploměrem.
- Postupně zašlehejte smetanu svařenou s vanilkovým luskem a opět za stálého šlehání zahřívejte do 73 °C.
- Po zhoustnutí sceďte a při chlazení občas promíchejte.
- Po zchlazení přimíchejte rum a hotový likér přelijte do uzavíratelné lahve. Uchovávejte v lednici maximálně týden.
GUSTO TIP:
PŘED KAŽDOU KONZUMACÍ DOPORUČUJEME PŘIDAT TROCHU RUMU A PROTŘEPAT.