Vánoční vaječný likér

  • snadné
  • do 60 minut
  • Nápoje, Vaříme ze 7 surovin

4.7

3x hodnoceno

Co by to bylo za Vánoce bez domácího vaječňáku? Pokud nemáte svůj recept, ale rádi byste se pustili do domácí přípravy, čtěte dál. Poctivý vaječný likér k dotvoření sváteční atmosféry prostě nesmí chybět.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Smetanu a kondenzovaná mléka nalijte do hrnce.
  2. Vanilkový lusk rozkrojte, z obou polovin vyškrábněte nožem semínka a přidejte je do základu.
  3. Zbylý lusk přihoďte také a vařte cca 5 minut na nízkém plameni.
  4. Poté obě poloviny lusku vylovte, tekutinu přelijte do libovolné nádoby a nechte vychladit.
  5. Do hlubší mísy vyklepněte žloutky (bílky si můžete uschovat a využít je třeba na pusinky), postavte je nad vodní lázeň a šlehejte ručně metličkou.
  6. Zahřívejte maximálně do 42 °C, teplotu kontrolujte teploměrem.
  7. Postupně zašlehejte smetanu svařenou s vanilkovým luskem a opět za stálého šlehání zahřívejte do 73 °C.
  8. Po zhoustnutí sceďte a při chlazení občas promíchejte.
  9. Po zchlazení přimíchejte rum a hotový likér přelijte do uzavíratelné lahve. Uchovávejte v lednici maximálně týden.

GUSTO TIP:

PŘED KAŽDOU KONZUMACÍ DOPORUČUJEME PŘIDAT TROCHU RUMU A PROTŘEPAT.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte