Tradiční štola. Na své si přijdou všichni ti, co mají rádi sušené ovoce a ořechy. Do štoly se jich vejde opravdu hodně. Klasická štola by se měla nechávat odležet, v téhle je ale přidaný do těsta tvaroh, a tak je krásně vláčná hned po upečení. Postup je navíc úplně jednoduchý – všechno se smíchá dohromady a upeče.
Vánoční tvarohová štola
- snadné
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
2.5
4x hodnoceno
Postup
- Do misky odvážíte mouku, po okrajích posolíte, uprostřed vytvoříte důlek a nasypete do něj sušené droždí, cukr a vanilkový cukr.
- Postupně přimíchávejte ostatní suroviny – žloutky, tvaroh, citronovou kůru, med. Poté i změklé máslo. Vymísíte nelepivé těsto, zbytečně však nepřidávejte velké množství mouky. Nakonec vmíchejte i nasekané oříšky a sušené ovoce.
- Těsto přepulte a vytvarujte dvě štoly, které položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 40 minut.
- Rozehřejte troubu na 175 °C, poté vložte nakynuté štoly a pečte cca 40 minut. Propečenost otestujte zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máte hotovo.
- Připravte si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, touto směsí potřete.
- Nechte vychladnout, případně můžete připravit z citronové šťávy, cukru moučka a lžíce vody polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka a čerstvými brusinkami.