Vánoční tvarohová štola

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

2.4

10x hodnoceno

Tradiční štola. Na své si přijdou všichni ti, co mají rádi sušené ovoce a ořechy. Do štoly se jich vejde opravdu hodně. Klasická štola by se měla nechávat odležet, v téhle je ale přidaný do těsta tvaroh, a tak je krásně vláčná hned po upečení. Postup je navíc úplně jednoduchý – všechno se smíchá dohromady a upeče.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do misky odvážíte mouku, po okrajích posolíte, uprostřed vytvoříte důlek a nasypete do něj sušené droždí, cukr a vanilkový cukr.
  2. Postupně přimíchávejte ostatní suroviny – žloutky, tvaroh, citronovou kůru, med. Poté i změklé máslo. Vymísíte nelepivé těsto, zbytečně však nepřidávejte velké množství mouky. Nakonec vmíchejte i nasekané oříšky a sušené ovoce. 
  3. Těsto přepulte a vytvarujte dvě štoly, které položte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 40 minut.
  5. Rozehřejte troubu na 175 °C, poté vložte nakynuté štoly a pečte cca 40 minut. Propečenost otestujte zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máte hotovo.
  6. Připravte si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, touto směsí potřete.
  7. Nechte vychladnout, případně můžete připravit z citronové šťávy, cukru moučka a lžíce vody polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka a čerstvými brusinkami.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte