Vánoční čokoládová hvězda

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně

5.0

2x hodnoceno

Moučník, který doslova volá „Vánoce“. Přesně to je vánoční hvězda, kterou si snadno připravíte podle našeho receptu. Sice si budete muset při pečení trochu pohrát, ale výsledek bude určitě stát za to. Tak už na nic nečekejte a přivítejte advent svátečním moučníkem.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do mísy odvažte mouku, přidejte droždí s cukrem, vanilkovým cukrem, sůl, vlažné mléko, žloutek, promíchejte, přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a vymiste v hladké nelepivé těsto. Přikryjte potravinářskou folií nebo vlhkou utěrkou a nechte kynout 90 minut.
  2. Mezitím si připravte náplň. V rendlíku nebo vodní lázni rozpusťte máslo, vypněte sporák a přidejte cukr. Nechte rozpustit, odstavte z plotny, přisypte čokoládu, nechte rozpustit a vmíchejte kakao. Poté odstavte a nechte vychladnout.
  3. Těsto si rozdělte na 3 díly a každý vyválejte do kruhu, o průměru cca 25 cm.
  4. První plát potřete čokoládovou směsí, přiklopte druhým plátem těsta, opět potřete a přiklopte posledním plátem, který již nepotírejte.
  5. Doprostřed obtiskněte obvod malé sklenice. Nyní nožem nebo kartou nařežte po obvodu kruh na 16 dílů jako pizzu, jen střed neprořízněte úplně, jen k naznačené hranici obtisknuté sklenici. Následně vždy uchopte dva sousedící prameny, protočte je třikrát směrem od sebe a na konci spojte.
  6. Takto postupujte po obvodu celého kruhu. Vzniklou hvězdu potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 175 °C. Pečte cca 30 minut, dozlatova. Poté ihned podávejte.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte