Tvarohové knedlíky s jahodami

  • snadné
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Dezerty a sladká jídla

2.0

1x hodnoceno

Tvarohové knedlíky s ovocem. Naprostá letní klasika, kterou všichni milujeme. Tentokrát jsme se rozhodli připravit jahodové knedlíky, ale do tvarohového těsta můžete zabalit i jakékoliv jiné letní ovoce, meruňky, borůvky, švestky, třešně nebo kousky broskví.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. V míse smícháme tvarohy z alobalu, slepičí vejce, moučkový cukr, sůl a dětskou krupičku. Mělo by vzniknou jemné nelepivé těsto, ze kterého půjdou tvarovat knedlíčky. Pokud by bylo příliš lepivé, lehce krupičky přidáme, ale ne příliš mnoho, knedlíky by byly tuhé.
  2. Z těsta vytvarujeme dva silnější hady, ukrajujeme kousky, které v ruce zploštíme na placku, zabalíme omytou jahodu, zapravíme všechny spoje, aby nevytekla šťáva z ovoce. Ze stejného důvodu neděláme placičky ani příliš tenké, aby se těsto při balení či vaření neroztrhlo. 
  3. Pokud by se těsto ještě lepilo při tvoření knedlíků, můžeme lehce vál podsypat krupičkou. 
  4. Do velkého hrnce dáme dostatečné množství vody (zhruba dvě třetiny) a přivedeme k varu. Jakmile voda pořádně bublá, vhodíme část knedlíků (polovinu či třetinu, dle velikosti hrnce). Poté, co voda začne opět vřít, knedlíky zlehka promícháme vařečkou, aby se nepřilepily. Opět přiklopíme, stáhneme plamen zhruba na polovinu a vaříme přiklopené cca 8 minut.
  5. Poté vylovíme cedníkem, přesuneme do mísy s dvěma lžícemi rozpuštěného másla.
  6. Mísou lehce zakroužíme, aby se knedlíky nelepily k sobě a přikryjeme alobalem, aby nestydly, než se dovaří ostatní knedlíky, nebo ihned podáváme.
  7. Postup opakujeme, dokud nejsou uvařeny všechny knedlíky.
  8. Na talíři je pak servírujeme s nastrouhaným tvarohem, přelité máslem a posypané moučkovým cukrem, či se zakysanou smetanou a medem, dle chuti. 

Gusto tip: Ze stejného těsta můžeme vytvořit také malé neplněné knedlíčky, které jsou ještě rychlejší na přípravu a vaříme je i kratší dobu (cca 5 minut). Tyto knedlíčky podáváme s ovocným přelivem, tedy oblíbené ovoce (například jahody, borůvky,) svaříme v rendlíku z trochou cukru, případně zlehka podlijeme pár lžícemi vody.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte