Vánoce klepou na dveře a pro všechny, kteří milují pečení, nastává nejkrásnější období v roce! Zcela beztrestně můžeme totiž v kuchyni trávit času, kolik jen budeme chtít, probírat se kuchařkami, péct osvědčené klasiky i experimentovat s novými recepty a provonět celý byt skořicí, kardamomem a vanilkou. A tohle všechno je navíc oceněno našimi nejbližšími! Máme pro vás tři recepty – jeden klasický, další na nepečené cukroví a jeden slaný, abyste měli co zakousnout u pohádky, když už vám bude připadat, že toho cukru bylo letos až až.
3 tipy na vánoční tabuli: nasladko i naslano
- snadné
- do 60 minut
- Předkrmy, Svačiny, Snídaně, Vege & vegan, Vaříme ze 7 surovin
4.0
1x hodnoceno
Postup marokánky s kandovaným ovocem
- Do hrnce dejte mléko, cukr, mouku a máslo. Svařením vám vznikne tužší hmota. Sundejte z plamene pryč.
- Do hmoty přidejte kandované ovoce, ořechy a nechte vychladnout.
- Na plech s pečicím papírem tvarujte navlhčenou lžičkou ploché hromádky tak, aby se nedotýkaly navzájem. Pod každou hromádku položte špejli a zatlačte na směs.
- Plech dejte do rozpálené trouby na 200 °C, následně snižte na 160 °C. Pečte dozlatova cca 20–30 minut podle toho, jakou velikost a tvar zvolíte.
- Nechte vychladnout a můžete je potřít čokoládou.
Postup čokoládové košíčky s ořechy a kandovaným ovoce
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a smetanu.
- Naplňte papírové košíčky do poloviny.
- Navrch přidejte kandované ovoce a nasekané ořechy.
- Na každý košíček dejte malou špetku skořice.
- Dejte ztuhnout do lednice.
Postup čedarové spirálky s růžovým pepřem
- Do mouky přidejte dvě špetky soli a promíchejte.
- Přidejte máslo a propracujte ručně.
- Postupně přidávejte vodu tak, aby těsto nelepilo, každá mouka saje jinak.
- Z těsta vypracujte cca 40 cm dlouhé provázky, které namotávejte na tukem vymazané kremrolové trubičky (použít můžete i válečky z alobalu).
- Předehřejte troubu na 180 °C, spirálky potřete vyšlehaným vajíčkem a posypte jemně strouhaným čedarem a růžovým pepřem.
- Pečte 15–20 minut dozlatova.