Sýrový koláč s rajčaty, olivami a bazalkou

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Svačiny, Večeře, Vege & vegan

4.0

1x hodnoceno

Slané koláče jsou výtečnou svačinou, ale snadno zastanou i hlavní chod. Věříme, že i vy máte ten svůj oblíbený. A třeba se jím dnes stane sýrový koláč s rajčaty od Mamachef. Gramáž pro čtyři osoby nakrmí čtyři velké hladovce, ale z jednoho koláče uděláte i osm trojúhelníčků.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Všechny suroviny na korpus vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto. Při ručním zpracování nejprve na pracovní ploše pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky.
  2. Dále přidejte sůl, pepř, sýr, zakysanou smetanu, vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně dle potřeby.⁠
  3. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 15 minut odpočinout v lednici.⁠
  4. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na středně silný plát.⁠
  5. Poté těsto přesuňte do máslem vymazané koláčové formy (průměr 24 cm), přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte (nechte ale malý přesah přes formu, těsto se při pečení stáhne).⁠
  6. Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 180 °C cca 10–15 minut.⁠
  7. Mezitím si připravte náplň. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Dejte stranou do misky nebo na talíř.⁠
  8. Ve střední míse společně smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání s rozšlehaným vejcem a žloutky.
  9. Dále přidejte škrob, nastrouhaný ementál, parmezán nebo Grana Padano, utřený stroužek česneku, nasekané bylinky, čerstvě mletý pepř a 1–2 lžičky soli.
  10. Dno předpečeného těsta posypte vrstvou strouhanky. Na ni položte vrstvu nakrájených rajčat a zalijte připravenou sýrovou náplní.
  11. Poté posypte rozdrobenou mozzarellou (nebo nakrájenou na kolečka), kterou předem lehce vymáčkněte od přebytečné vody.
  12. Na mozzarellu rovnoměrně rozprostřete zbytek rajčat a na kolečka nebo půlky nakrájené olivy.
  13. Pečte na 180 °C asi 35 minut, dokud nebude koláč na povrchu zlatavý.
  14. Nechte vychladnout a poté ideálně zatuhnout v lednici. Rajčata během pečení pustí vodu, a tak při krájení horkého koláče nebude jeho střed tuhý.
  15. Pokud chcete podávat tento pokrm horký, doporučujeme upéct jednotlivé porce: mini koláče.
  16. Před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.

DALŠÍ RECEPTY OD MARTINY NAJDETE NA JEJÍM BLOGU MAMACHEF.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte