Slané koláče jsou výtečnou svačinou, ale snadno zastanou i hlavní chod. Věříme, že i vy máte ten svůj oblíbený. A třeba se jím dnes stane sýrový koláč s rajčaty od Mamachef. Gramáž pro čtyři osoby nakrmí čtyři velké hladovce, ale z jednoho koláče uděláte i osm trojúhelníčků.
Sýrový koláč s rajčaty, olivami a bazalkou
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Svačiny, Večeře, Vege & vegan
4.0
1x hodnoceno
Postup:
- Všechny suroviny na korpus vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto. Při ručním zpracování nejprve na pracovní ploše pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky.
- Dále přidejte sůl, pepř, sýr, zakysanou smetanu, vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně dle potřeby.
- Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 15 minut odpočinout v lednici.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na středně silný plát.
- Poté těsto přesuňte do máslem vymazané koláčové formy (průměr 24 cm), přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte (nechte ale malý přesah přes formu, těsto se při pečení stáhne).
- Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 180 °C cca 10–15 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Dejte stranou do misky nebo na talíř.
- Ve střední míse společně smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání s rozšlehaným vejcem a žloutky.
- Dále přidejte škrob, nastrouhaný ementál, parmezán nebo Grana Padano, utřený stroužek česneku, nasekané bylinky, čerstvě mletý pepř a 1–2 lžičky soli.
- Dno předpečeného těsta posypte vrstvou strouhanky. Na ni položte vrstvu nakrájených rajčat a zalijte připravenou sýrovou náplní.
- Poté posypte rozdrobenou mozzarellou (nebo nakrájenou na kolečka), kterou předem lehce vymáčkněte od přebytečné vody.
- Na mozzarellu rovnoměrně rozprostřete zbytek rajčat a na kolečka nebo půlky nakrájené olivy.
- Pečte na 180 °C asi 35 minut, dokud nebude koláč na povrchu zlatavý.
- Nechte vychladnout a poté ideálně zatuhnout v lednici. Rajčata během pečení pustí vodu, a tak při krájení horkého koláče nebude jeho střed tuhý.
- Pokud chcete podávat tento pokrm horký, doporučujeme upéct jednotlivé porce: mini koláče.
- Před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.
DALŠÍ RECEPTY OD MARTINY NAJDETE NA JEJÍM BLOGU MAMACHEF.