Vánoční svátky se vždy nesou v duchu kvalitního jídla. Ať už máme na mysli kapra, řízky, bramborový salát nebo cukroví. Jen o těchto stálicích to ale není, třeba na svatého Štěpána bývala vždy tradičně servírována pernatá drůbež, tedy například i kachna. Co ji letos zkusit podle osvědčeného receptu od Honzy Punčocháře? Se zelím na bílém víně, sladkými jablky a voňavým kořením.
Sváteční pečená kachna podle Honzy Punčocháře
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
3.2
73x hodnoceno
Postup kachna:
- Sůl rozpusťte ve studené vodě a do vzniklého láku ponořte celou kachnu. Ideálně den předem, aby se marinovala min. 7 hodin.
- Jakmile je kachna připravená, nakrájejte jablka a cibuli na měsíčky.
- Do cibule zapíchněte všechen hřebíček a spolu s badyánem, skořicí a jablky vše napěchujte do kachny.
- Tu poté dejte do pekáče a podlijte vodou. Pečte při 180 °C 90 minut.
- Jakmile je kachna měkká, nastavte troubu na 210 °C a ještě 30 minut pečte dokřupava.
Postup zelí na víně:
- Zelí nejprve očistěte a nakrájejte na mandolíně (nebo nožem) na tenké nudličky.
- Na sádle nebo oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a poté přidejte na kostičky nakrájené uzené maso.
- Přilijte ocet a nechte jej vypařit. Následně přisypte zelí, cukr, sůl, koření a zalijte bílým vínem.
- Přiklopené duste doměkka asi 30 minut. Poté zelí zaprašte moukou a vařte ještě 15 minut.
- Na závěr zjemněte smetanou.
Postup karamelizovaná jablka:
- Jablko nakrájejte na měsíčky a opékejte v rendlíku s kapkou oleje.
- Zasypte cukrem, který nechte zkaramelizovat.
- Následně přidejte koření a krátce orestujte.