Špaldová babka s bylinkovým pestem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Svačiny, Snídaně, Přílohy

0.0

0x hodnoceno

Už jste někdy jedli babku? Tato pochoutka pochází z Polska a připomíná naši bábovku. Většinou se připravuje sladká jako moučník. My pro vás ale tentokrát máme slanou variantu ze špaldové mouky se špenátovo-bylinkovým pestem.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Droždí rozdrobte do misky a prsty promíchejte s cukrem. V druhé, větší míse smíchejte mouku se solí. Doprostřed udělejte důlek a do něj vsypte droždí. Zalijte teplou vodou a nechte 15–20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. 
  2. Když vzejde kvásek, zalijte olejem a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. 
  3. Než těsto vykyne, připravte si pesto. Do mixéru vložte špenát, nadrobno pokrájený sýr a česnek, lístky bylinek a rozmarýn, semínka, sůl a olej. Rozmixujte na pastu s lehce hrubší konzistencí. 
  4. Po hodině kynutí těsto překlopte na vál a krátce propracujte rukama. Z těsta vyválejte plát velikosti cca 25 x 38–40 cm. Šířka plátu by měla odpovídat délce formy, ve které budete babku/chléb péct. 
  5. Plát těsta potřete pestem. Srolujte po šířce – tedy tak, aby se šířka po srolování stala délkou rolády. Roládu nechte položenou koncem vespod. Z vrchu podélně rozřízněte ostrým nožem. Vzniklé dva pruhy uchopte do rukou tak, aby řezy byly vzhůru. Zapleťte prameny a přendejte do formy vyložené pečicím papírem.
  6. Pečte při 175 °C (horkovzduch) nebo 190 °C (spodní, vrchní ohřev) 45–50 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte