Už jste někdy jedli babku? Tato pochoutka pochází z Polska a připomíná naši bábovku. Většinou se připravuje sladká jako moučník. My pro vás ale tentokrát máme slanou variantu ze špaldové mouky se špenátovo-bylinkovým pestem.
Špaldová babka s bylinkovým pestem
- snadné
- více než 60 minut
- Svačiny, Snídaně, Přílohy
0.0
0x hodnoceno
Postup
- Droždí rozdrobte do misky a prsty promíchejte s cukrem. V druhé, větší míse smíchejte mouku se solí. Doprostřed udělejte důlek a do něj vsypte droždí. Zalijte teplou vodou a nechte 15–20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.
- Když vzejde kvásek, zalijte olejem a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
- Než těsto vykyne, připravte si pesto. Do mixéru vložte špenát, nadrobno pokrájený sýr a česnek, lístky bylinek a rozmarýn, semínka, sůl a olej. Rozmixujte na pastu s lehce hrubší konzistencí.
- Po hodině kynutí těsto překlopte na vál a krátce propracujte rukama. Z těsta vyválejte plát velikosti cca 25 x 38–40 cm. Šířka plátu by měla odpovídat délce formy, ve které budete babku/chléb péct.
- Plát těsta potřete pestem. Srolujte po šířce – tedy tak, aby se šířka po srolování stala délkou rolády. Roládu nechte položenou koncem vespod. Z vrchu podélně rozřízněte ostrým nožem. Vzniklé dva pruhy uchopte do rukou tak, aby řezy byly vzhůru. Zapleťte prameny a přendejte do formy vyložené pečicím papírem.
- Pečte při 175 °C (horkovzduch) nebo 190 °C (spodní, vrchní ohřev) 45–50 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.