Šlehaný sýr feta s pečenými rajčaty a paprikami

  • velmi snadné
  • do 60 minut
  • Předkrmy, Svačiny, Večeře

0.0

0x hodnoceno

Dobrota na léto jako dělaná. Funguje jako skvělý předkrm, ale šlehanou fetu můžete připravit i na letní grilovačku. Funguje totiž jako dip, pomazánka nebo i samostatné jídlo. Podávat ji můžete se zeleninou i pečivem. V tomto případě se fantazii meze nekladou.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Rajčata i papriku omyjte. Papriku rozkrojte a zbavte zrníček.
  2. Zeleninu dejte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, lehce osolte, přidejte několik snítek oregana a pečte na 190–200 °C zhruba 20–30 minut, dokud vše nezměkne. 
  3. Papriku po upečení oloupejte a natrhejte nebo nakrájejte na tenká vlákna.
  4. Fetu rozdrolte do mixéru, přidejte jogurt, krémový smetanový sýr, olivový olej a rozmixujte do co nejhladší konzistence (pokud nevlastníte mixér, použijte tyčový mixér).
  5. Směs dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí.
  6. Šlehanou fetu rozprostřete do vyššího talíře nebo širší misky a ni položte kousky pečené papriky, rajčata, menší hrst čerstvého oregana a případně i trošku vločkové soli. Poté zakápněte výpekem z rajčat, olivovým olejem a troškou medu. 
  7. Podávejte s nasucho opečeným kváskovým chlebem.
  8. Kromě servírování v rámci jednoho talíře, ze kterého si každý bere, můžete připravit i jednotlivé malé misky nebo šlehanou fetu dát přímo na opečený chléb, přidat papriku, rajčata a vše ostatní a vytvořit tak topinky, které můžete rovnou jíst.

Gusto tipy

  1. Kromě pečiva můžete ke šlehané fetě podávat i čerstvou zeleninu jako je např. okurka.
  2. Talíř nebo topinky můžete navíc posypat praženými oříšky – např. pistáciemi, kešu nebo mandlemi.
  3. Rajčata jsou na šlehané fetě skvělá, jak teplá ihned po upečení, tak za studena. Můžete si je tak upéct klidně dopředu a uchovat v lednici.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte