Chystáte se letos na domácí vánočku? Vyzkoušejte tento recept od Markéty v troubě, díky smetaně ke šlehání je těsto neskutečně jemné, vláčné a ani trochu suché. Množství pro 4 osoby odpovídá jedné poctivé vánočce, takže pokud chcete jednou tolik, stačí si naklikat správné množství.
Šlehačková vánočka s medovou krustou
- náročnější
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Vege & vegan
3.7
7x hodnoceno
Postup
- V hrnku ohřejte smetanu (ať je jen vlažná, ne horká), nadrobte do ní čerstvé droždí a přidejte lžíci cukru.
- Jemně poprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Mezitím si odvažte mouku do větší misky, po okrajích posolte a uprostřed udělejte důlek.
- Vlijte do něj vzešlý kvásek, od středu párkrát promíchejte, přidejte žloutky, zbytek cukru a změklé máslo.
- Pokud chcete i rozinky a uhněťte těsto (pokud máte robota, usnadněte si práci).
- Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Poté rozdělte na prameny, zapleťte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte ještě 40 minut kynout na plechu pod utěrkou, následně pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Propečenost zkontrolujte špejlí.
- Po vytažení ihned potřete rozpuštěným máslem s medem a nechte vychladnout.