Slaný koláč s kopřivami a medvědím česnekem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Svačiny, Snídaně

5.0

1x hodnoceno

Skvělý jarní koláč se zelenými bylinkami můžete servírovat k snídani nebo ke svačině. S jeho přípravou však rozhodně nečekejte, medvědí česnek totiž roste jen z kraje jara. Tak ať vám tato pochoutka neunikne.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do větší mísy prosejte mouku se solí. Máslo vyndejte z lednice, studené ho nakrájejte na kostičky a vpracujte do mouky. Jakmile vznikne „drobenka“, začněte přidávat velmi studenou vodu. Co nejrychleji vypracujte hladké těsto. Pokud se bude příliš lepit, přidejte mouku, v opačném případě můžete přidat ještě trochu vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice.
  2. Do kastrůlku nalijte vodu, přiveďte ji k varu a poté v ní vařte kopřivy přibližně 1 minutu. Převařené kopřivy sceďte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a nakrájejte na větší kousky. Medvědí česnek omyjte a nasekejte nadrobno. Sýr nastrouhejte. Ve větší míse smíchejte kopřivy, medvědí česnek, sýr, smetanu, vejce a dle chuti osolte a opepřete. Přidejte muškátový oříšek a směs pořádně promíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a na pomoučeném vále ho vyválejte do kulatého plátu o průměru cca 37 cm, abyste měli dostatek těsta na okraje (při velikosti formy 32 cm; vždy ale záleží, jakou doma máte).
  4. Formu vymažte olejem a přeneste na ni vyválené těsto. Rovnoměrně ho rozprostřete a prsty vytvořte okraje po stěnách formy, aby náplň nevytekla. Těsto na pár místech propíchejte vidličkou, přikryjte alobalem a zasypte jakoukoliv luštěninou, aby se při pečení nenafouklo. Dejte péct na 15 minut dozlatova.
  5. Hotové těsto vytáhněte z trouby, odstraňte alobal s luštěninou a na těsto vlijte připravenou náplň, kterou rovnoměrně rozprostřete. Vše vložte zpátky do trouby a pečte přibližně 30 minut.
  6. Hotový koláč nechte vychladnout a poté podávejte.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte