Svěží, krásně barevný a hlavně velmi chutný! Takový je tento recept na zimní salát s grepem, voňavou pečenou řepou a aromatickým kozím sýrem. Je zkrátka jasné, že saláty nejsou výsadou letních měsíců!
Salát s grepem a pečenou řepou
- snadné
- více než 60 minut
- Předkrmy, Saláty, Vege & vegan
4.2
5x hodnoceno
Postup
- Nejprve si upečte řepu. Zabalte ji do alobalu (celou, neoškrábanou, ale omytou) a pečte na 210 °C doměkka, což podle velikosti řepy může trvat 45–90 minut.
- Hotovou řepu nechte vychladnout.
- Připravte si dresink smícháním octa, javorového sirupu, oleje a soli. Ořechy orestujte na pánvi dozlatova. Pokud je třeba, někde venku nebo ve vaně, vyfoukejte slupky, které se uvolnily. To se týká jen vlašských ořechů.
- Dokud jsou ořechy i pánev ještě horké, přilijte javorový sirup a rychle ořechy promíchejte tak, aby se obalily sirupem. Hodí se, když umíte pánví trochu prohodit. Přidejte případně ještě špetku soli, nebo i jiného hodícího se koření a ještě pár minut nechte při středním výkonu na pánvi, aby se odpařila případná tekutina.
- Hotové ořechy přesuňte na list pečicího papíru a jakmile vychladnou, můžete ochutnávat.
- Teď už jen zbývá připravit mísu nebo přímo talíře se salátem a špenátem, vyloupat měsíčky grepu nebo klidně pomela, zasypat nakrájenou pečenou řepou a doplnit o nalámaný kozí sýr, karamelizované ořechy a čerstvý kopr.
- Vše na závěr zalijte dresinkem.