Pečený pstruh na másle s mandlemi a zeleninou

  • snadné
  • do 60 minut
  • Hlavní chody

5.0

1x hodnoceno

Že jsou ryby pro náš organismus velice prospěšné, nemusíme připomínat. Když ale přijde na to, jak připravit pstruha nebo jinou rybu, lidé se často leknou. My vám v dnešním receptu ukážeme, že pečený pstruh v troubě je jednoduchý a velmi chutný recept.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Mrkev a batáty očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší hranolky.
  2. Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky.
  3. Brambory i spolu se slupkou důkladně umyjte, ideálně pomocí kartáčku či nové houbičky (bez saponátů). Malé brambůrky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl nebo na měsíčky.
  4. Zeleninu promíchejte se lžičkou mleté červené papriky a soli a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a pečte na 190 °C asi 30 minut.
  5. Mezitím si připravte pstruhy. Omyjte je pod studenou vodou a očistěte nožem od drobných šupinek. Opět opláchněte, abyste se zbavili všech šupin a následně ryby osušte papírovou utěrkou. Každou rybu osolte zevnitř i z obou stran.
  6. V kastrůlku nechte pozvolna rozpustit máslo spolu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ čerstvého citronu a 3 utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku. Máslo opepřete a lehce osolte. Citron poté nakrájejte na tenké plátky a zbavte případných pecek.
  7. Po 30 minutách vytáhněte plech se zeleninou z trouby ven a odsuňte zeleninu do stran tak, aby ve středu vznikl prostor pro pstruhy. Dovnitř každé ryby rozetřete lžičku ochuceného másla a vložte 2–3 kolečka citronu. Máslem potřete i ryby i obou stran a zbytkem másla pak polijte zeleninu.
  8. Nakonec rovnoměrně posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
  9. Teplotu trouby snižte na 185 °C a pečte 15 minut. Poté zvyšte na 210 °C a pečte dalších 5–10 minut.
  10. Před podáváním pečenou zeleninu smíchejte s lístky polníčku. 

Gusto tip: Není to sice úplně klasická kombinace, ale snad všem, kdo ji měl chutnala. Tak se podělím o tento tip i s vámi. Vždy, když připravuji pstruha s mandlemi, podávám k němu brusinkový džem. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte