Že jsou ryby pro náš organismus velice prospěšné, nemusíme připomínat. Když ale přijde na to, jak připravit pstruha nebo jinou rybu, lidé se často leknou. My vám v dnešním receptu ukážeme, že pečený pstruh v troubě je jednoduchý a velmi chutný recept.
Pečený pstruh na másle s mandlemi a zeleninou
- snadné
- do 60 minut
- Hlavní chody
2.2
10x hodnoceno
Postup
- Mrkev a batáty očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na větší hranolky.
- Květák omyjte, osušte a rozeberte na menší růžičky.
- Brambory i spolu se slupkou důkladně umyjte, ideálně pomocí kartáčku či nové houbičky (bez saponátů). Malé brambůrky nechte vcelku, větší rozkrojte napůl nebo na měsíčky.
- Zeleninu promíchejte se lžičkou mleté červené papriky a soli a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřete a pečte na 190 °C asi 30 minut.
- Mezitím si připravte pstruhy. Omyjte je pod studenou vodou a očistěte nožem od drobných šupinek. Opět opláchněte, abyste se zbavili všech šupin a následně ryby osušte papírovou utěrkou. Každou rybu osolte zevnitř i z obou stran.
- V kastrůlku nechte pozvolna rozpustit máslo spolu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ čerstvého citronu a 3 utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku. Máslo opepřete a lehce osolte. Citron poté nakrájejte na tenké plátky a zbavte případných pecek.
- Po 30 minutách vytáhněte plech se zeleninou z trouby ven a odsuňte zeleninu do stran tak, aby ve středu vznikl prostor pro pstruhy. Dovnitř každé ryby rozetřete lžičku ochuceného másla a vložte 2–3 kolečka citronu. Máslem potřete i ryby i obou stran a zbytkem másla pak polijte zeleninu.
- Nakonec rovnoměrně posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
- Teplotu trouby snižte na 185 °C a pečte 15 minut. Poté zvyšte na 210 °C a pečte dalších 5–10 minut.
- Před podáváním pečenou zeleninu smíchejte s lístky polníčku.
Gusto tip: Není to sice úplně klasická kombinace, ale snad všem, kdo ji měl chutnala. Tak se podělím o tento tip i s vámi. Vždy, když připravuji pstruha s mandlemi, podávám k němu brusinkový džem.