Svátek sv. Štěpána se nezadržitelně blíží! Dodržujete tradice a podáváte v tento den pečenou drůbež? Může to být kachna, ale také husa. My jsme dnes zkusili tradiční kachní stehna, ke kterým se skvěle hodí červené zelí nasladko a hlavně famózní bramborové noky.
Pomalu pečená kachna, červené zelí s povidly a bramborové noky
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
2.5
19x hodnoceno
Postup:
- Kachnu si očistěte, osolte, okmínujte a opepřete a nechte nejlépe v lednici přes noc.
- Poté kachnu trošku podlijte a pečte pomalu na 120 °C zhruba 5–6 hodin.
- Kachnu budete kontrolovat vždy po 90 minutách a budete sbírat vypečený tuk, který si schováte na opečení noků.
- Čas pečení může být kratší nebo delší, záleží na stáří kachny a velikosti stehen.
Postup zelí:
- Červené zelí nakrájejte, přidejte povidla, víno, kmín, sůl, pepř, bobkový list a skořici.
- Pomalu duste na středním plameni zhruba půl hodiny.
- Mezitím by se měla vyvařit veškerá tekutina a pak už stačí jen dochutit octem, popřípadě cukrem a solí.
Postup bramborové noky:
- Předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte sůl, žloutek a postupně přidávejte mouku. Její množství záleží na velikosti a moučnosti brambor.
- Těsto vypracovávejte a jakmile se přestane lepit na prsty, je hotové.
- S těstem pracujte rychle, protože jinak začne řídnout.
- Z těsta vyválejte noky, které vařte v osolené vodě, a to dokud nevyplavou.
- Poté je opečte na tuku z vypečené kachny.
Postup vídeňská cibulka:
- Cibuli nakrájejte na kolečka (můžete použít mandolínu) a obalte v hladké mouce.
- Poté smažte ve větší vrstvě oleje na cca 170 °C dozlatova.
- Vytáhněte na utěrku, aby okapal přebytečný tuk. Poté osolte.