Pohanková kaše s ovocným rozvarem
- velmi snadné
- do 30 minut
- Vaříme do 30 min, Vege & vegan, Snídaně, Svačiny
3.8
Postup:
-
Pohankové vločky dejte spolu se všemi ingrediencemi na kaši do menšího hrnce a zahřejte.
-
Na nízký výkon pomalu vařte, dokud kaše hezky nezhoustne na ideální konzistenci.
-
Ihned servírujte s kouskem másla, lžičkou oříškového másla, ovocným rozvarem a restovanými semínky.
Ovocný rozvar:
-
Ovocný rozvar je skvělý na doplnění snad každé kaše. V zásadě stačí kousek snad jakéhokoli ovoce, který dáte na pánev a hezky prohřejete. K suššímu ovoci přidejte kousek másla. To šťavnaté zase naopak pustí šťávu, kterou je třeba zredukovat na konzistenci omáčky.
- Do rozvaru můžete přidat koření, špetku soli, u kyselejšího ovoce bude třeba lehce dosladit pár kapkami javorového sirupu. Také můžete kombinovat čerstvé méně sladké ovoce a doplnit o kousek marmelády.
Restovaná semínka:
-
Když restujete semínka nebo klidně i oříšky, v závěru přidejte špetku soli a trošku javorového sirupu. V rychlosti semínka v sirupu obalte, krátce ještě udržujte na střední výkon.
- Semínka přesuňte na talíř nebo kousek pečícího papíru a nechte vychladnout. Za pár minut se promění na krásně chrastící a křupavé zkaramelizované ozdoby každé kaše nebo třeba salátu.
ZNÁTE POHANKU?
Pohanka se u nás začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Jak víme, přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byli tehdy nazýváni Pohané. Je významným zdrojem rutinu (jinak také vitaminu P), který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci a podporuje vstřebávání vitamínu C. Nejvíce je ho ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi, vitaminu E a skupiny B.