Pistáciové cookies s bílou čokoládou

  • snadné
  • do 30 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny

2.5

26x hodnoceno

Cookies! Tak ty milují děti i dospělí a ze všeho nejvíc milují ty domácí. Pokud patříte k téhle partě mlsalů, pak určitě musíte vyzkoušet pistáciové cookies s bílou čokoládou. Hotové jsou za chvíli, jen budete muset počkat, než vychladnou.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Vejce si spolu s máslem vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Troubu předehřejte na 185 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Pistácie rozemelte najemno.
  4. Ve středně velké míse utřete máslo s cukrem.
  5. Dále přidejte všechny suroviny kromě čokolády. Míchejte pomocí lžíce nebo stěrky. Takto lze těsto vypracovat, nebo můžete všechny ingredience dokonale propojit v lepivé těsto pomocí rukou.
  6. K sušenkovému těstu přidejte nasekanou bílou čokoládu (nebo čokoládové pecky – viz tip) a zapracujte do něj. 
  7. Z připravovaného těsta tvořte koule velikosti zmrzlinového kopečku – nejlépe vám to půjde právě naběračkou na zmrzlinu. Pokud nemáte naběračku k dispozici pomohou vám dvě lžíce, popř. navlhčené ruce. Kopečky umisťujte dostatečně od sebe a také od okrajů – hodně se během pečení roztečou do stran. Každý kopeček můžete seshora posypat nahrubo nasekanými pistáciemi.
  8. Pečte v předehřáté troubě po dobu 7,5–8 minut. Okraje sušenek by měly být lehce zlatavé a střed lehce nedopečený jako např. v brownies.
  9. Dále si připravte kulaté tvořítko/vykrajovátko odpovídající zhruba velikosti upečených cookies (ideálně by mělo být lehce menší). Náhradou za tvořítko může být velikostně odpovídající miska. Cookies se v troubě často rozjedou do nedokonalých tvarů, a právě díky tvořítku nebo misce jim vrátíme hezky kulatý tvar. Stačí do tvořítkem/miskou přiklopit upečenou sušenku, popř. ji tam lehce vměstnat a potom ji krouživými pohyby vytvarovat zpět do kulata. Nevadí ani když se velikost cookies zmenší, naopak.
  10. Poté nechejte sušenky mírně vychladnout, z plechu je sundávejte opatrně, ideálně pomocí ploché naběračky, aby se nerozpadly, pokud zcela nevychladnou.
  11. Po úplném vychladnutí budou cookies již pevnější, přitom ale stále křehké a budou se rozplývat na jazyku. 

TIP: Pistáciové cookies si lze připravit i s hořkou čokoládou, která se k pistáciím také hodí. Jen možná dejte čokolády v tomto případě o něco méně, aby nepřehlušila jemnou pistáciovou chuť.

TIP: Loupané nesolené pistácie jsou dnes běžně k sehnání. Jejich koupě značně ušetří váš čas. Nicméně klidně zvolte pistácie neloupané a připravte si je třeba večer u filmu. Problém nebudou ani pistácie solené – ty je jen třeba po vyloupání propláchnout a poté vysušit na topení nebo v troubě.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte