Sváteční hodování se často točí kolem kapra nebo řízků, ale třeba taková pečená vinná klobása je též tradiční vánoční specialitou. Můžete si ji připravit s kaší nebo bramborem, ale také třeba podle našeho nového videoreceptu ze zimního čísla časopisu Gusto!
Pečená vinná klobása
- snadné
- do 60 minut
- Hlavní chody
2.9
43x hodnoceno
Postup:
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Petržel očistěte a nakrájejte na tenčí proužky.
- Do pánve nalijte 3 lžíce oleje, přihoďte petržel a restujte cca 5 minut.
- Poté přidejte na proužky nakrájenou slaninu a restujte dozlatova.
- Přisypte na proužky nakrájenou papriku a promíchejte. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek, krátce orestujte a podlijte bílým vínem.
- Nechte provařit a víno zredukovat, osolte a opepřete a přendejte do zapékací mísy.
- Vinnou klobásu nakrájejte na stejně velké díly, zatočte dokolečka a upevněte špejlí.
- Na rozehřátou pánev nalijte 2 lžíce oleje a přidejte neobraný tymián. Na bylinku položte stočenou klobásu a krátce ji opečte z obou stran.
- Stejně připravte i ostatní kusy, poté je postupně vyskládejte na zeleninu a dopečte v troubě podle velikosti šneků 10 až 20 minut.
GUSTO TIP:
DELŠÍ KUSY VINNÉ KLOBÁSY MOHOU PŘI RESTOVÁNÍ POPRASKAT. PROTO SE HODÍ JE NEJPRVE ASI PŮL MINUTY POVAŘIT VE VROUCÍ VODĚ.