Představte si skvělý teplý letní večer u vína a grilování s přáteli, a to vše bez burgerů. Takové grilování si neumíte představit? My víme, je to těžké. Proto vám přinášíme recept na originální pivní burgery, které domácí žemle posunou ještě o úroveň výš a přátelé vás zaručeně poprosí o recept! Recept na 6 burgerů.
Originální burger v domácí housce
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody
4.0
7x hodnoceno
Postup
- Nejprve si připravte těsto na bulku.
- Mléko ohřejte v rendlíku a přidejte do něj nadrobené droždí a cukr.
- Vařené brambory ve slupce oloupejte a na jemném struhadle je nastrouhejte na malé slzy.
- Na válu s připravenou moukou nastrouhejte máslo a rukama ho důkladně zapracujte do mouky spolu se solí a bramborami.
- Postupně do těsta přilejte mléko s droždím a vypracujte lepivé těsto.
- Hotové a pomoučené těsto nechte v míse přikryté utěrkou asi 90 minut kynout na teplém místě.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svou velikost, znovu jej prohněťte a vytvarujte stejně velké bulky.
- Připravené bulky rozložte na plech s pečicím papírem a překryjte je utěrkou.
- Nechte je ještě asi 30–40 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.
- Jakmile bulky nakynou, potřete je rozšlehaným vejcem s mlékem. Bulky posypte sezamem a pečte přibližně 15–20 minut.
- Hotová bulka by měla být zlatavé barvy.
- Než se upečou žemle, můžete si připravit burgery.
- Mleté maso důkladně promíchejte v misce s pivem, worcestrem a česnekem.
- Vytvarujte 3 stejně velké burgery, tak aby byly jen o něco málo větší, než bude upečená bulka.
- Na pánvi osmažte plátky slaniny, po té na vypečeném tuku na středním plameni opečte masové burgery.
- Až budete opékat druhou stranu masa, nastrouhejte přímo na maso připravený sýr a přiklopte pánev, aby se sýr rozpustil.
- Na druhé pánvi opečte vnitřní strany bulek.
- Pak už jen potřete obě bulky majonézou.
- Skládejte nejdříve salát, pak rajče, následně opečenou slaninu, na ní burger a zakončete rukolou a horní částí bulky se sezamem.