Nevšední husí burger

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

4.8

8x hodnoceno

Slibovaný recept pro svatomartinskou hostinu je pro vás připraven! Ani tentokrát jsme nesáhli po knedlících, ale zkusili nevšední burger s husím masem a zelím. Velká lahůdka pro každého milovníka trhaného masa.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup husa:

  1. Husu důkladně omyjte i zevnitř a papírovými utěrkami osušte. Ze všech stran a zevnitř vetřete sůl a na závěr posypte kmínem. Solí nešetřete!

  2. Jablíčka a hrušky vykrájejte a rozkrájejte na čtvrtiny. Částí jablek vyplňte vnitřek husy a zbývající jablka a hrušky dejte na dno pekáče. Na ně pak položte husu. Svažte jí nohy tak, aby se při pečení nevysušovala a držela tvar, na závěr přidejte bobkový list.

  3. Dejte péct do trouby na 150 °C po dobu cca 7 hodin. Jednou za hodinu husu přelévejte vypečeným sádlem. Hrušky s jablky pustí hodně vody, proto ke konci pečení výpek sceďte do nádoby (ovoce v pekáči nechte).

  4. Po 7 hodinách husu odkryjte, zvedněte teplotu na 190 °C a krátce cca 20 minut dopečte kůži dokřupava.

  5. Sklenici se slitým výpekem nechte v lednici odstát. Tím se vám oddělí husí sádlo od vypečené šťávy. Se sádlem i šťávou budete ještě pracovat.

  6. Po vychladnutí husu oberte z kosti i s kůží.

Postup bulka:

  1. Před samotnou přípravou vytáhněte z lednice vejce, droždí, sádlo a nechte temperovat na pokojovou teplotu. 

  2. Mezitím uvařte v páře brambory i se slupkou, stačí použít pařáček na knedlíky. Brambory budou mít výraznější chuť a méně vody, tím pádem přijmou více mléka. Jakmile jsou brambory hotové, zjistíte propíchnutím špejlí, nechte je chvíli odležet a ještě zatepla oloupejte.

  3. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle, případně se dají také rozmačkat. Vložte je do velké mísy, přidejte sádlo, vejce, sůl a nasekaný rozmarýn a dobře prohněťte. Mléko ohřejte na max.  37 °C a rozpusťte v něm cukr.

  4. Do mísy dejte mouku a vytvořte v ní jamku. Do té přilijte část vlažného mléka a rozdrobte droždí. Za cca 10 minut vám začne dělat bubliny, tím pádem budete vědět, že vám vzešel kvásek. 

  5. Přilijte zbytek mléka a při hnětení postupně přidávejte zbylou mouku. Těsto by mělo mít tužší konzistenci.

  6. Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a dejte na cca 45 minut kynout na teplé místo. Dostatečné vykynutí poznáte tak, že těsto zdvojnásobí svůj objem.

  7. Těsto vyklopte na pomoučený vál a hnětením vymačkávejte všechny bubliny z kynutí. Vytvořte si váleček a těsto rozdělte na deset dílů.

  8. Vyválejte si pěkně kulaté bulky, které poklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte si rozehřát troubu na 190 °C a housky nechte mezitím kynout cca 30 minut tak, aby zdvojnásobily objem. Těsně před pečením bulky potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a solí.

  9. Pečte dozlatova cca 10 minut, je dobré mít vespod trouby mísu s vodou, ve vlhku těsto lépe povyskočí.

Postup zelí:

Postup je stejný pro oba druhy zelí. Suroviny výše (gramáž mouky, cukru, kmínu, výpeku a sádla) jsou pro oba druhy dohromady.

  1. Ze zelí vymačkejte šťávu. Vložte do hrnce, zasypte moukou, přidejte sádlo, cukr, kmín a přilijte výpek z husy. Za stálého míchání vařte na mírném plameni cca 15 minut. Pokud máte rádi měkčí zelí, duste 30 minut. Na závěr dosolte. 

Omáčka na bulky:

  1. Sklenici s výpekem z husy vytáhněte z lednice a lžičkou oddělte sádlo od samotného výpeku. Výpek dejte do hrnce spolu s několika kousky ovoce z pečení husy a společně rozmixujte. Zaprašte moukou a 10 minut vařte. Konzistence by měla být taková, aby omáčka netekla. Pro další zhuštění můžete přidat ovoce a rozmixovat. Na závěr opepřete.

Dokončení:

Bulky nechte vychladnout na mřížce a následně rozkrojte. Obě rozkrojené strany opečte dokřupava na suché pánvi. Na obě strany bulky naneste omáčku z výpeku, přidejte bílé zelí, trhané maso a nakonec červené zelí. Dozdobte bylinkou a přiklopte druhou částí bulky.

 

GUSTO TIP:

ŠŤÁVU VYMAČKANOU Z KYSANÉHO ZELÍ MŮŽETE KLIDNĚ VYPÍT, OBSAHUJE PROSPĚŠNÝ VITAMIN C. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte