Mikulášská čokoláda a nugátové pralinky

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

0.0

0x hodnoceno

Originální mikulášská nadílka plná dobrot pro malé i větší mlsaly. Připravte letos čokoládu a nugátové pralinky doma a jistě budete mít úspěch. Nemusíte se ničeho bát, příprava není vůbec složitá, jen to chce trochu trpělivosti.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup na mikulášskou čokoládu

  1. V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
  2. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
  3. Do čokolády pak přimíchejte perníkové koření.
  4. Směs nalijte do formiček a rovnoměrně rozprostřete.
  5. Seshora posypte libovolnou posypkou jako jsou např. rozdrcené sušenky, lentilky, nasekané ořechy nebo bílá čokoláda, apod.
  6. Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky.

 

Postup na nugátové pralinky

  1. V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
  2. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
  3. Směs nalijte do formiček, ideálně tak, aby čokoláda stekla po okrajích a vytvořila vrstvu zhruba do poloviny formičky. Nechte zatuhnout.
  4. Poté si na parní lázni rozpusťte nugát, který dejte na vrstvu hořké čokolády a ve formičkách zarovnejte pomocí stěrky. 
  5. Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky. Uchovávejte v chladu.

*Parní lázeň vytvoříte tak, že si do hrnce napustíte cca 4 cm vody, kterou necháte zahřívat. Na hrnec seshora umístíte teplovzdornou misku s čokoládou, která se díky páře zespodu začne pozvolna rozpouštět. Jakmile začne voda vřít, plotnu vypněte.

Na přípravu použijte silikonové formičky na čokoládky a na čokoládové pralinky (nemusí jít o speciální formy na čokoládu, lze využít muffinové formičky, apod.)

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte