Originální mikulášská nadílka plná dobrot pro malé i větší mlsaly. Připravte letos čokoládu a nugátové pralinky doma a jistě budete mít úspěch. Nemusíte se ničeho bát, příprava není vůbec složitá, jen to chce trochu trpělivosti.
Mikulášská čokoláda a nugátové pralinky
- střední
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
0.0
0x hodnoceno
Postup na mikulášskou čokoládu
- V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
- Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
- Do čokolády pak přimíchejte perníkové koření.
- Směs nalijte do formiček a rovnoměrně rozprostřete.
- Seshora posypte libovolnou posypkou jako jsou např. rozdrcené sušenky, lentilky, nasekané ořechy nebo bílá čokoláda, apod.
- Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky.
Postup na nugátové pralinky
- V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
- Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
- Směs nalijte do formiček, ideálně tak, aby čokoláda stekla po okrajích a vytvořila vrstvu zhruba do poloviny formičky. Nechte zatuhnout.
- Poté si na parní lázni rozpusťte nugát, který dejte na vrstvu hořké čokolády a ve formičkách zarovnejte pomocí stěrky.
- Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky. Uchovávejte v chladu.
*Parní lázeň vytvoříte tak, že si do hrnce napustíte cca 4 cm vody, kterou necháte zahřívat. Na hrnec seshora umístíte teplovzdornou misku s čokoládou, která se díky páře zespodu začne pozvolna rozpouštět. Jakmile začne voda vřít, plotnu vypněte.