Recept na masové kuličky je velice populární v severských státech. Už jste je někdy ochutnali? My pro vás máme spojení masa, zeleniny a hub, kterému jen těžko odoláte. Hotové kuličky nemusíte podávat pouze s kaší nebo smetanovou omáčkou. Výtečné jsou s brokolicí a jogurtovým dipem.
Masové kuličky s houbami a zeleninou
- střední
- do 60 minut
- Hlavní chody, Večeře
4.0
2x hodnoceno
Postup:
- Všechnu zeleninu a houby očistěte. Houbám oddělte nožičky, využijete je ve frittatě. Hlavičky nakrájejte nadrobno.
- Do rozehřátého přepuštěného másla vložte cibuli, česnek a restujte.
- Přidejte mrkev, cuketu a restujte, dokud se voda z cukety téměř nevypaří. Ke konci přidejte houby, promíchejte, zarestujte a hotovou směs nechte vychladnout.
- Mezitím smíchejte mělněné/mleté maso, strouhanku, vajíčka a petrželku nasekanou najemno. Přidejte vychladlou směs, osolte, opepřete dle chuti a dobře prohněťte rukama.
- Tvarujte malé kuličky velikosti vlašského ořechu, které skládejte vedle sebe do pekáčku. Lehce je podlijte a pečte nejprve 5 minut na 220 °C.
- Poté snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě přibližně 10 minut. Brokolici důkladně opláchněte, odřízněte stonek a uchovejte pro recept na salát.
- Zbytek rozdělte na malé růžičky. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, vložte do ní růžičky brokolice a vařte 3–4 minuty.
- Poté je vyjměte, vložte do ledové vody a nechte v ní, dokud úplně nevychladnou.
- Do bílého jogurtu přidejte nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem.
- Rýži uvařte dle návodu. Kuličky podávejte přelité jogurtovým dipem, společně s blanšírovanou brokolicí a rýží.
GUSTO TIP:
CHCETE SI PŘIPRAVIT DOMÁCÍ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO. ZKUSTE HO PODLE NAŠEHO VIDEONÁVODU.