Masové kuličky vám jistě nemusíme představovat – severská kuchyně si u nás už našla své fanoušky. Jak to máte vy? Podlehnete voňavému mletému masu s bramborem nebo dáváte přednost spíše klasickým karbanátkům?
Masové kuličky frikadeller se šťouchanými bramborami
- střední
- do 30 minut
- Hlavní chody, Masové recepty, Vaříme do 30 min
4.3
7x hodnoceno
Postup
- Ve velké míse promíchejte mlété vepřové i telecí maso a přidejte všechny ostatní ingredience. Osolte a opepřete podle chuti.
- Směs z mletého masa překryjte potravinářskou fólií a uložte do chladu minimálně na 45 minut. Po odležení vytvarujte z těsta kuličky o průměru 4 cm.
- Kuličky můžete tvarovat rukama namočenýma ve studené vodě. Výbornou pomůckou je naběračka na zmrzlinu, díky níž budou kuličky stejně velké.
- V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte dostatek slunečnicového oleje a kuličky na něm ze všech stran dozlatova opečte. Odložte je na papírovou utěrku, která nasákne přebytečný tuk.
- Ve výpeku rozmíchejte hladkou mouku a přidejte všechny ostatní ingredience na omáčku. Přiveďte k varu a povařte do zhoustnutí (asi 15 minut).
- Jako přílohu připravte šťouchané brambory. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte máslo a dozlatova na něm opečte slaninu.
- Brambory hned po uvaření rozmělněte šťouchadlem a přidejte osmaženou slaninu i s výpekem. Každou porci šťouchaných brambor ozdobte rozmarýnem, přelijte omáčkou a podávejte s masovými kuličkami.