Makové rohlíčky
- snadné
- více než 60 minut
- Vege & vegan, Dezerty a sladká jídla
4.4
Postup
-
Ve velké míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, mouky, špetku soli a zalijte 100 ml vlažného mléka. Nechte kvásek 10–15 minut odpočinout, musí zvětšit svůj objem a zhoustnout.
-
Poté do mísy přidejte zbytek vlažného mléka, cukru, mouky a olej. Důkladně promíchejte, klidně několik minut. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
-
Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci smíchejte mák, cukr a mléko. Vařte cca 15 minut, během té doby směs míchejte a hlídejte, aby se nepřipálila. Po dovaření přidejte skořici, namleté mandle a nechte vystydnout.
-
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte kolo o tloušťce cca 0,5 cm. Rozdělte ho na 8 stejných částí. Do nejširší části vložte náplň a zarolujte do rohlíčku.
-
Předehřejte troubu na 170 °C a nechte rohlíčky ještě 20 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Před pečením je potřete vodou s octem (1:1) pro barvu.
-
Rohlíčky pečte cca 25 minut na 170 °C. Na závěr můžete pocukrovat.