Křupavé lososové rybí prsty

  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře

0.0

0x hodnoceno

Rybí prsty jsou oblíbenou pochoutkou u dětí i dospělých. My jsme je tentokrát připravili z lososa a přidali k nim parmazánové hranolky a okurkovo-rajčatový salát s kefírem. Všechno můžete péct najednou v troubě a hotovo budete mít během chvíle.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Lososa zbavte kůže, nakrájejte na silné proužky/hranoly a osolte.
  2. Připravte si dvě větší misky – v jedné společně rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, kořením a solí.
  3. Ve druhé míse smíchejte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a případně i česnek.
  4. Dále si připravte plech, který potřete tenkou vrstvou oleje nebo jej vyložte pečicím papírem.
  5. Jednotlivé kousky lososa nejprve obalte v tekuté směsi z vejce a mléka/smetany a poté v ochucené strouhance. Obalení můžete opakovat pro silnější a křupavější krustu.
  6. Takto pokračujte se všemi kousky lososa a obalené kousky ryby pokládejte na plech.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 20–30 minut, dokud nebudou jednotlivé kousky krásně zlatavé a křupavé.
  8. Lososové rybí prsty můžete podávat s domácími, v troubě pečenými, hranolky, bramborovou kaší nebo si je třeba zabalit se zeleninou a dipem do tortilly.
  9. Další možností je osvěžující salát z okurky, rajčat, pažitky a kefíru.

Postup na hranolky

  1. Brambory oloupejte a omyjte a nakrájejte na středně silné, stejně velké hranolky.
  2. Nakrájené hranolky dejte ideálně na 30 minut do studené vody. Pokud nechcete čekat, předvařte hranolky ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Tímto krokem se zbavíte přebytečného škrobu v bramborách.
  3. Pokud jste hranolky vařili, následně je zchlaďte pod studenou tekoucí vodu. Chlazení může trvat 1 minutu. Brambory by se zbytkovým teplem dále „vařily“, což by nebylo žádoucí pro požadovaný výsledek.
  4. Dalším důležitým bodem pro co nejlepší výsledek je dostatečně předehřátá trouba –
    předehřejte ji na 200 °C.
  5. Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, červenou paprikou a sušeným česnekem. Přidat můžete i třeba drcený kmín nebo bylinky jako je rozmarýn.
  6. Na plech vyložený pečicím papírem dejte okořeněné brambory a rovnoměrně rozmístěte. Hranolky se nesmí překrývat!
  7. Pečte 20 minut, poté hranolky promíchejte.
  8. Pečte dalších asi 10 minut, hranolky by měly již začínat chytat krásnou barvu.
  9. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C. V tuto chvíli můžete také přidat k hranolkům hrst parmazánu a promíchat.
  10.  Nakonec dochuťte solí. Ihned podávejte.

Gusto tipy

Tyto rybí prsty můžete kromě lososa připravit ze pstruha lososovitého nebo divokého lososa. U divokého lososa ale pamatujte na to, že je méně tučný než losos obecný, proto nebudou tolik šťavnaté a je třeba je nepřepéct, aby nebyly suché.

Pokud budete lososové prsty připravovat spolu s hranolky, můžete je péct zároveň. Použít můžete horkovzduch a péct je na 200 °C asi 10 minut, potom teplotu snižte na 190 °C. Lososa vytáhněte dříve, teplotu zvedněte a pokračujte dle postupu na hranolky.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte