Lososové lasagne se špenátovým bešamelem

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody

0.0

0x hodnoceno

Čerstvé bylinky, bešamel, parmezán a těstoviny… Pokud vám právě vytanul na mysli pekáček plný lasagní, pak jste na správné cestě. Tentokrát si ale neuvaříme klasické boloňské lasagne s mletým masem. Místo něj přidáme lososa a špenát. Už se vám sbíhají sliny? Tak jdeme na to!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup na lososovou směs

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na střední kostičky.
  2. Lososa zbavte kůže, opláchněte, osušte a nakrájejte na středně velké kostky.
  3. Ve větší pánvi si rozehřejte lžíci tuku a cibuli orestujte dozlatova. Poté přidejte cuketu a restujte, dokud se lehce neopeče.
  4. Přidejte lososa a zprudka opečte.
  5. Přidejte sůl a jakmile je losos opečený, vše zalijte plechovkou drcených rajčat. Chvíli nechte při střední teplotě probublávat a poté solí a pepřem.

Postup na špenátový bešamel

  1. Ve středním hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  2. Přisypte mouku a míchejte, dokud jíška nezezlátne – dejte si však pozor, aby neztmavla příliš.
  3. Jíšku poté za stálého míchání metličkou postupně zalejte připraveným mlékem (ideálně teplým mlékem). Přidejte špetku soli.
  4. Omáčku za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
  5. Nakonec můžete přidat i špetku mletého muškátového oříšku, zamíchat a přesunout bešamel do studené nádoby, aby se ochladil.
  6. Omytý a osušený baby špenát, sýr, oloupaný stroužek česneku a na suché pánvi lehce opražené oříšky rozmixujte dohladka s částečně vychladlým bešamelem.
  7. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a solí dle potřeby.

Postup na dokončení

  1. Mozzarellu vyndejte z nálevu a lehce z ní vymáčkněte přebytečnou vodu. Pak natrhejte na malé kousky a rozdělte na 4 části. Parmezán nastrouhaný najemno rozdělte také na 4 porce. Jedna porce přijde vždy na vrstvu lososové směsi a dvě zbývající pak na poslední vrstvu lasagní.
  2. Použijte vyšší zapékací mísu dle velikosti těstovin, tak aby se vám vešly 3 plátky vedle sebe (mohou se lehce překrývat) – myslete na to, že budete lasagne vrstvit, a tak nevolte příliš malou ani příliš velkou zapékací mísu (lasagne by pak byly moc vysoké nebo naopak příliš nízké).
  3. Dno mísy potřete tenčí vrstvou bešamelu a položte na něj 3 pláty lasagní.
  4. Dále naneste již větší vrstvu špenátového bešamelu, rovnoměrně na bešamel naneste polovinu lososové směsi a posypte natrhanou mozzarellou a porcí parmezánu a opět přiložte dalšími 3 pláty lasagní.
  5. Tento postup opakujte ještě jednou.
  6. Na poslední vrstvu těstovin nalijte zbytek bešamelu a zasypte zbytkem mozzarelly a parmezánu.
  7. Pečte v troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a těstoviny hotové. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte