Legendární vánočka Moniky Absolonové
- náročnější
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
2.9
1,463x hodnoceno
Gramáž v receptu vychází na 2 vánočky, uvedeno počtem na 4 osoby. Tuto informaci ale berte pouze orientačně, záleží, jak velcí jedlíci budete!
Postup:
- Den předem naložte do rumu balíček celých mandlí a balíček rozinek.
- Mléko vlijte do menšího hrnce a na mírném plameni ho zahřívejte (nesmí se vařit).
- Do teplého mléka rozdrobte droždí a vsypte hrst cukru. Změklé máslo přendejte do mísy.
- Rozklepněte šest vajec, bílky uschovejte v misce a žloutky přidejte do mísy k máslu.
- Přisypte zbytek cukru a vše promíchejte vařečkou. Pak do mísy nasypte polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a citronovou kůru ze čtvrtky citronu a nastrouhejte trochu muškátového oříšku.
- Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Do mísy přilijte mléko s nakynutým droždím a opět dobře promíchejte.
- Pokud je těsto příliš řídké, dosypte ještě trochu mouky. Moukou poprašte vál a těsto na něj vylijte.
- Rukama obracejte okraje těsta směrem do středu a přisypávejte mouku, abyste těsto zahustili.
- Z rumového nálevu vyndejte mandle a rozinky a přidejte je do těsta. Znovu ho obracejte, aby se rozinky a mandle promíchaly.
- Těsto vraťte do mísy, posypte ho malým množstvím mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě minimálně dvě hodiny.
- Vykynuté těsto vraťte na pomoučený vál, posypejte zbytkem mouky, propracujte a rozdělte na dvě poloviny.
- První polovinu rozdělte ještě na tři další díly a z každého vytvarujte silný pramen. Hotové prameny pak zapleťte do copu.
- Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na třetiny, ze dvou třetin opět vytvarujte a zapleťte tři prameny.
- Z copu vytvořte druhé patro. Ze zbylého těsta vytvarujte prameny dva a spletené je položte na předchozí dvě patra.
- Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Do bílků nasypte pět lžiček cukru a promíchejte.
- Směsí potom vánočky potírejte rukou. Na závěr vánočky hustě posypte plátky mandlí, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 45–60 minut.
- V polovině doby nezapomeňte plechy s vánočkami pečené nad sebou vyměnit, aby se propekly rovnoměrně.
TIP OD MONIKY:
Monika nechává těsto kynout i 24 hodin. Během té doby ho zhruba 3x zkontroluje a lehce propracuje.