Kynutý věnec pro sváteční stůl

  • náročnější
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Snídaně

4.3

4x hodnoceno

Chcete si sváteční stůl vyzdobit jedlým věncem? Není problém, jeden takový tu pro vás máme připravený. Najdete v něm sladké brusinky, křupavé pistácie a voňavou pomerančovou kůru.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. V hluboké míse smíchejte polohrubou mouku se sušeným droždím, kypřicím práškem, špetkou soli, pomerančovou kůrou, brusinkami a pistáciemi (část brusinek a pistácií si ponechte na posypání povrchu věnce).
  2. V mléce rozšlehejte žloutky a tekutinu zapracujte postupně do těsta společně se 75 g másla a 50 g cukru.
  3. V robotu nebo ručním hnětením vypracujte středně tuhé těsto.
  4. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  5. Marcipán nastrouhejte na struhadle s většími otvory a smíchejte se zbývajícím máslem (50 g), cukrem (50 g) a 2 bílky.
  6. Nakynuté těsto potřete marcipánovou nádivkou a zarolujte do tvaru rolády.
  7. Váleček podélně rozkrojte a dva takto vzniklé díly zapleťte do jednoduchého copu.
  8. Konce spojte dohromady a vzniklý věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Povrch věnce potřete mlékem a posypejte odloženými brusinkami a pistáciemi.
  10. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní na 10 minut plech s věncem.
  11. Potom snižte teplotu na 180 °C a zvolna dopékejte po dobu asi 40 minut.
  12. Pokud se povrch připéká, přendejte věnec na nižší mřížku nebo povrch izolujte alobalem.
  13. Po vychladnutí přelijte věnec cukrovou polevou a nechte ji zaschnout.
  14. Tu si připravte takto. Moučkový cukr přelijte horkou tekutinou, přidejte citronovou šťávu a třete do zhoustnutí.
  15. Pokud vám poleva připadá řídká, přidejte cukr.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte