Křupavé kuřecí stripsy s medovou BBQ omáčkou

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Předkrmy, Večeře, Masové recepty

2.1

10x hodnoceno

Oblíbená pochoutka z fastfoodových restaurací se jistě stane zlatým hřebem vašich pikniků i oslav. Připravte si doma kuřecí stripsy s domácí BBQ omáčkou, které můžete servírovat s bramborovou kaší, v tortille nebo jen tak samotné.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na maso
  • Kuřecí prsa 500 g
  • Kysané podmáslí 100 g
  • Uzená paprika 1 lžička
  • Pepř
  • Sůl
  • Kukuřičná strouhanka 120 g
  • Parmezán 70 g
  • Uzená paprika 1 lžička
  • Česnek balený 2 stroužky
  • Sušené bylinky 1 lžička
  • Pepř
  • BBQ omáčka
  • Rajčatové pyré 130 g
  • Hořčice plnotučná 1 lžička
  • Med květový český 2 lžíce
  • Jablečný ocet 1 lžička
  • Uzená sladká paprika 2 lžička
  • Mleté chilli 1 špetka
  • Pepř
  • Sůl
  • Voda 150 ml

Postup na kuřecí stripsy

  1. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na středně silné plátky, ty rozkrájejte na 2–3 proužky dle velikosti. Vzniknout mají malé řízečky – stripsy.
  3. V misce si připravte buď podmáslí s kořením (uzená paprika, pepř, sůl) nebo rozšlehaná vejce s kořením a troškou mléka.
  4. Maso naložte do podmáslí nebo vajec a nechte odpočinout, než si připravíte strouhanku. V podmáslí můžete nechat kuřecí marinovat i přes noc v lednici.
  5. Pokud máte kukuřičnou strouhanku, její část si rozemelte tak, aby obalení mělo jemnou i hrubou konzistenci. Z cornflakes rozemelte 90 g a zbytek jen nadrťte, aby se vytvořila struktura. K základu strouhanky přidejte najemno nastrouhaný sýr, mletou uzenou papriku, utřený nebo prolisovaný česnek (popř. sušený), bylinky a trošku čerstvě mletého pepře. Zlehka promíchejte.
  6. Každý kousek masa nechte lehce okapat a obalujte v připravené strouhance. Strouhanku na maso vždy lehce přimáčkněte, aby vznikla silná krusta. Popř. můžete obalování opakovat.
  7. Obalené kousky kuřete pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a zlehka potřený rostlinným olejem. Jakmile je plech plný, každý kousek masa pokapejte olejem a dejte péct do trouby.
  8. Pečte asi 20 minut, dokud nebudou stripsy zlatavé a maso uvnitř hotové.
  9. Křupavé řízečky podávejte spolu s medovou BBQ omáčkou, kterou můžete stripsy před podáváním i pokapat.

 

Postup na medovou BBQ omáčku

  1. Veškeré suroviny dejte do menšího hrnce a krátce restujte. Dále přidejte vodu a přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a nechte probublávat asi 5 minut.
  2. Omáčku rozmixujte dohladka ideální ve stolním mixéru, popř. tyčovým mixérem.
  3. Dle potřeby dochuťte solí nebo či medem.
  4. Omáčku přesuňte do čisté nádoby a nechte vychladnout. Poté skladujte v lednici.

Gusto tip: Stripsy můžete i klasicky smažit na oleji na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte