Koláč s pošírovanou hruškou
- střední
- více než 60 minut
- Vege & vegan, Dezerty a sladká jídla
4.3
4x hodnoceno
Postup:
- Hrušky oloupejte a seřízněte jim podstavy, aby dobře stály. Do hrnce nalijte víno, šťávu z pomeranče, přidejte skořici a med.
- Hrušky ponořte do nálevu a vše vařte 10 minut. Poté hrušky vyndejte, dejte stranou na prkénko a nechte zchladnout.
- Nálev z vína zredukujte na 120 ml a zároveň mezitím rozpalte troubu na 180 °C.
- Do mísy přendejte bílky, vyšlehejte je do pevného sněhu a zatím dejte stranou.
- Smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, kůru z pomeranče, vanilkový cukr a 50 g nasekaných vlašských ořechů.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem a postupně přilijte olej, hruškový džus a horké svařené víno.
- Postupně přisypte suchou směs a na závěr ručně přimíchejte tuhý sníh. Formu vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
- Na dno formy nalijte nejprve jednu naběračku těsta. Posaďte dovnitř hrušky a zalijte zbylým těstem.
- Na závěr přisypte doprostřed koláče hrst ořechů a pečte zhruba 55 minut.
- Před vyndáním z trouby zkontrolujte propečenost špejlí. Pokud je suchá, máte hotovo. Ozdobte sušeným ovocem.
GUSTO TIP:
POKUD NESPĚCHÁTE, NECHTE MARINOVAT HRUŠKY VE VINNÉM NÁLEVU PŘES NOC.