Kefírová bábovka s jablky a ořechy

  • velmi snadné
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně

2.6

282x hodnoceno

Bábovka rozhodně nemusí být suchá! Stačí do ní přidat kefír a jablka a skvělou vláčnou bábovku máte na světě. Bábovka je rychle hotová a její příprava je tak snadná, že ji zvládne i naprostý začátečník.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Polohrubá mouka 2 hrnek
  • Jablka červená 1.5 hrnek
  • Vejce M10 podestýlka 2 ks
  • Kefírové mléko 1 hrnek
  • Olej 0.5 hrnek
  • Krystalový cukr 0.5 hrnek
  • Kypřicí prášek do pečiva 1 balení
  • Jedlá soda 1 lžička
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Vlašské ořechy - jádra 1 hrst
  • Citronová kůra 0.5 ks
  • Sůl 1 špetka
  • Vanilka

Postup

  1. Oddělte bílky od žloutků, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
  2. Polohrubou mouku, cukr, sodu, skořici, vlašské ořechy, kůru z citronu, špetku soli a pravou vanilku pečlivě smíchejte. Pak do suchých surovin přimíchejte mokré suroviny (vaječné žloutky, nahrubo nastrouhaná jablka, hrnek kefíru a olej).
  3. Bílky vmíchejte ke směsi a vlijte do předem vymazané a vysypané formy.
  4. Pečte 45 minut na 180 °C.

TIP nutriční terapeutky: Víte, že kefír a kefírové mléko není to stejné? Kefír obsahuje mléčné bakterie, ale i větší množství kvasinek. Díky nim je chuť lehce hořká. Někdo ji může vnímat jako štiplavou a trochu perlivou. Kvašením laktózy pomocí kvasinek vzniká oxid uhličitý a velmi malé množství alkoholu.

Kefírové mléko je podobné kefíru. Obsahuje stejné množství mléčných bakterií, ale méně kvasinek. Chuť je tedy jemnější a může více vyhovovat těm z vás, kteří by rádi zakysané mléčné výrobky zařadili, ale teprve si hledají cestu k neochuceným variantám.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte