Už jste někdy slyšeli o pokrmu jménem Brandade? Patří mezi speciality francouzské kuchyně a jde o emulzi ryby (většinou tresky), oleje a brambor. My jsme se tímto jídlem inspirovali a připravili kapří Brandade, ve kterém snadno zužitkujete zbytky ze štědrovečerní hostiny.
Kapří Brandade
- střední
- do 60 minut
- Hlavní chody
3.2
9x hodnoceno
Postup:
- Kapra zbavte trojobalu a všech kostí.
- Brambory oloupejte, uvařte společně s rozmarýnem v osolené vodě doměkka a sceďte.
- Uvařené brambory zakápněte smetanou, přidejte máslo a nechte rozpustit.
- Vše rozmačkejte a promíchejte tak, aby vznikla hustější kaše.
- Do ní nastrouhejte špetku muškátového oříšku a přimíchejte připravené kapří maso.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací misku vymažte máslem, vysypte strouhankou, vložte do ní bramborovou směs a zasypte ji nastrouhaným parmezánem.
- Pečte v troubě přibližně 20 minut, dokud vše lehce nezezlátne. Mezitím si připravte salát.
- Smíchejte v misce šťávu z citronu, sůl, pepř, sirup z agáve a olivový olej.
- Polníček přimíchejte až těsně před servírováním.
- Hotové brandade podávejte posypané najemno nakrájenou pažitkou společně s polníčkovým salátem.