Sladkých receptů není nikdy dost, s tím jistě souhlasíte. Inspirujte se naším receptem na jablka v županu, která jsou neskutečně efektní a každou návštěvu jistě potěší.
Jablka v županu
- střední
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla, Snídaně, Vege & vegan, Vaříme ze 7 surovin
5.0
3x hodnoceno
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C na program horní a spodní ohřev.
- Jablka oloupejte a opatrně vykrojte střed s jadřincem. Pokud na to nemáte speciální nástroj, můžete si pomoci filetovacím nožem.
- Na mírně pomoučeném vále vyválejte celé listové těsto do velkého čtverce. Zabere vám celý vál, těsto by mělo být totiž natenko.
- Rozkrojte ho na čtvrtiny a do středu každého čtverce položte jedno jablko. To naplňte celé povidly a pár rozinkami předem namočenými v rumu.
- A teď přijde ta nejtěžší část. Jablka musíte bezpečně zabalit tak, aby se při pečení neotevřela.
- Přebytečné těsto odkrojte a můžete z něj vytvořit dekorativní ozdoby (nezapomeňte je zespoda potřít vejcem, aby se ozdoby přilepily).
- Lépe funguje, když je svár vespod jablka. Zabalená je už jen celá potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte dozlatova.
- To bude trvat přibližně 35 minut. Servírují se nejlépe ještě teplá jen tak, ale třeba i se lžičkou zakysané smetany.