Není nic lepšího než šálek horkého čaje nebo kávy a chutný dezert k tomu. Tentokrát je tu od nás inspirace na sváteční dezert je ve znamení hrušek a marcipánu. Tak už na nic nečekejte rozehřejte troubu!
Hruškový koláč s marcipánem
- střední
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
5.0
2x hodnoceno
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidejte žloutky, citronovou šťávu a nasekané máslo.
- Vypracujte těsto a odložte ho na hodinu do ledničky. Těsto rozválejte dokulata a přeneste do formy.
- Dno propíchejte vidličkou. Položte přes něj pečicí papír, na který nasypejte suché fazole.
- Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C (horkovzdušná na 160 °C).
- Mezitím oloupejte hrušky, vyjměte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku ve velikosti formy.
- Předpečený koláč vyndejte z trouby, odstraňte fazole, vyložte plackou marcipánu, kterou propíchejte vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta.
- Marcipánovou vrstvu poklaďte plátky hrušek a dejte péct (teplotu snižte na 170 °C).
- V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
- Po 20 minutách koláč vyndejte z trouby a potřete ho připravenou směsí.
- Ponechte dalších 15 minut v troubě a po vychladnutí servírujte.