Recept, ze kterého cítíte poctivost surovin. Ještě aby ne, je připraven z toho nejlepšího hovězího masa a ani ostatní ingredience na tom nejsou jinak. Jestli hledáte inspiraci na pořádný oběd pro celou rodinu, máme ji tu pro vás.
Hovězí roládky na zelenině plněné vejcem a bylinkové knedlíky
- střední
- do 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
4.5
2x hodnoceno
Postup:
- Plátky hovězího masa po obvodu na několika místech nařízněte a z obou stran naklepejte, aby se maso ztenčilo. Naklepané pláty hovězího masa osolte a opepřete podle vlastní chutí.
- Celou plochu každého plátku potřete hořčicí, na ni rozprostřete plátek slaniny a ke spodnímu okraji vložte vařené vejce.
- Začněte rolovat od spodního okraje směrem k protilehlému konci. Po každém otočení roládku dlaněmi utěsněte a uhlaďte, okraje po stranách se snažte zavinout směrem doprostřed.
- Nakonec roládky zpevněte kuchyňským motouzem nebo párátkem. Cibule oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Všechnu kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na špalíčky.
- Takto připravenou zeleninu vložte do hluboké zapékací nádoby. V široké pánvi rozehřejte máslo a ze všech stran na něm roládky opečte. Maso přemístěte do připravené zapékací nádoby na zeleninové lůžko a zalijte výpekem.
- Přidejte bobkový list, šalvěj, nové koření a jalovec. Zalijte vývarem a nádobu utěsněte alobalem nebo zakryjte poklicí.
- Zapékací nádobu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a hodinu a půl pečte doměkka.
- Během pečení maso obraťte. Poté vyjměte roládky i koření a zeleninu rozdělte na poloviny.
- Jednu polovinu rozmixujte přímo v zapékací nádobě pomocí tyčového mixéru dohladka. Pokud vám směs připadá hustá, můžete ji rozředit vývarem.
- Do takto vzniklé zeleninové omáčky vmíchejte smetanu a vraťte ji s masem na 15 minut do trouby, aby se chutě propojily.
- Upečené roládky zbavte motouzu či párátek a ostrým nožem každou rozkrojte napůl. Vzniklé poloviny naaranžujte na talíř, přelijte omáčkou a obložte zeleninou, kterou jste si odložili stranou.
- Zbytek omáčky přelijte do omáčníku, ať si každý poslouží podle svých chutí. Jako příloha se skvěle hodí bylinkové knedlíčky.
Postup příloha:
- Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte je do mísy a přelijte rozpuštěným máslem.
- V mléce rozšlehejte vejce a zalijte jimi rohlíky. Hmotu nechte odstát, aby se tekutina vsákla do rohlíků, což trvá asi 30 minut.
- Podle potřeby zahustěte směs moukou, přidejte sůl i bylinky a lehce promíchejte.
- Z hotového těsta tvarujte rukou namočenou ve studené vodě kulaté knedlíky o průměru 4 cm a odkládejte je na pomoučenou pracovní plochu.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Jakmile začne voda vřít, vkládejte do ní knedlíčky a na středním stupni je vařte 10–12 minut. Knedlíky sceďte a podávejte k roládě.