Hovězí po burgundsku známé také jako bœuf bourguignon je pokrm, který pochází z francouzské kuchyně. Jeho typickou chuť a vůni mu dodává hovězí maso a červené víno. Sice je jeho příprava poměrně dlouhá, ale čekání rozhodně stojí za to. Tuto pochoutku skvěle doplní těstoviny nebo bramborová kaše.
Hovězí po burgundsku
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Večeře, Masové recepty
1.0
3x hodnoceno
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na kostky a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Do hrnce dejte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, cibuli a česnek a vše orestujte. Na závěr vmíchejte rajčatový protlak a nechte ještě chvíli opékat.
- Přilijte víno a vývar, vložíme zpět maso, osolte a opepřete a přidejte bylinky a bobkový list.
- Hrnec s masem (případně pekáček s víkem) dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté pečte 2–3 hodiny.
- Jakmile je maso měkké, vyndejte hrnec z trouby a nechte pár minut odpočinout. Maso dejte stranou, omáčku přeceďte a metličkou do ní vmíchejte studené máslo, aby se zahustila.
- Vraťte maso do omáčky.
- Hotové maso podávejte s pečenými brambory nebo bramborovou kaší.