Celosvětově populární quiche mají něco do sebe. Krásně křupavé těsto a voňavá náplň. Kdo by odolal, že? Pro české gurmány je proto propojení francouzských chutí s tradičními lesními houbami trefou do černého! A kdyby přece jen náhodou nerostly, vystačíte si s žampióny.
Houbový koláč s vypečenou slaninou a rozmarýnem
- náročnější
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Svačiny, Snídaně
4.0
1x hodnoceno
Postup
- Hladkou mouku s máslem propracujte v robotu nebo ručně jako drobenku, přidejte studenou vodu a rychle vše spojte.
- Bochánek těsta dejte odpočinout do lednice minimálně na 30 minut. Pak ho rozválejte na pomoučeném válu na tenký plát.
- Kulatou formu o průměru 20 cm vyložte plátem těsta, seřízněte okraje a na několika místech dno propíchněte vidličkou. Vše zabalte do potravinové fólie a korpus dejte vychladit do lednice.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Před pečením položte navrch těsta pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi. Korpus pečte 10 minut a poté vyndejte fazole i s pečicím papírem. Dopékejte dozlatova dalších 10 minut.
- Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a osmahněte na trošce slunečnicového oleje, až se rozvoní a pustí tuk. Poté ji dejte stranou. V misce rozšlehejte vejce se smetanou a mlékem, přidejte strouhaný sýr a hrst připravených lesních hub nebo nakrájených žampionů.
- Krémovou směs jemně okořeňte muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Nakonec do ní zamíchejte lístky z jedné větvičky tymiánu. Náplň nalijte na korpus, posypte zbylou slaninou a dejte na rozpálený plech péct do trouby.
- Díky předpečenému korpusu a vysoké teplotě nebude těsto vlhké a rozmočené. Pečte, dokud se náplň nezpevní, nenabude a nezezlátne, obvykle to trvá 30–45 minut. Hotový koláč nechte vychladnout, vyjměte z formy a podávejte buď teplý, nebo studený, ozdobený čerstvým tymiánem.