Gratinované brambory

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Přílohy

4.5

2x hodnoceno

Dříve se brambory považovaly za léčivou surovinu a také za pokrm nejchudších lidí. Dnes je to spíše naopak. Výraz gratinované pochází z Francie a představuje způsob pečení, při kterém vzniká krusta ze strouhaných sýrů.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Přesypejte brambory do velké mísy a propláchněte vodou, zbavíte je tak přebytečného škrobu.
  3. Přeceďte je a pořádně osušte.
  4. Zapékací nádobu vymažte lžičkou másla.
  5. Do větší pánve pak vložte zbytek másla, smetanu ke šlehání a zvyšte plamen.
  6. Jakmile se začne vařit, přidejte najemno nasekaný česnek, plátky brambor, nastrouhaná muškátový oříšek, sůl a pepř.
  7. Mírně povařte po dobu 10 minut.
  8. Brambory odstavte z plamene, směs přesuňte do zapékací nádoby, zarovnejte, posypejte nastrouhaným sýrem a vložte do předehřáté trouby.
  9. Pečte 45 minut při 180 °C.

BILLA_Gusto_gratinovanebrambory.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte