Gingerbread latté s perníčky

  • střední
  • do 30 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Nápoje

1.2

14x hodnoceno

Hrneček plný lahodného horkého nápoje? Jistě se vám vybaví čaj, káva nebo třeba punč či svařák. Co ale takové gingerbread latté? Je populární po celém světě a vy si ho dnes můžete připravit doma, díky receptu od Mamachef.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup sirup:

  1. Nejprve si připravte sirup. V menším rendlíku se silnějším dnem nechte nasucho rozvonět celou skořici, hřebíček a badyán.
  2. Jakmile začne vše vonět, přidejte perníkové koření, rychle zamíchejte a zalijte připravenou vodou.
  3. Dále do hrnce přidejte i třtinový cukr a med. Zamíchejte a na mírném plameni nechte za občasného promíchání vše rozpustit a směs zredukovat do podoby sirupu.
  4. Ten po vychladnutí ještě mírně zatuhne, proto ho odstavte ve chvíli, kdy je trochu řidší. Hotový sirup nechte lehce zchladnout a přeceďte přes jemné sítko.
  5. Přelijte do čisté a uzavíratelné nádoby.⁠

⁠Postup latté:

  1. U přípravy latté záleží na vybavení, které máte zrovna dostupné.
  2. V ideálním případě kávovar, který umí vytvořit espresso a šlehač mléka (tryska na kávovaru, funkce tvorby mléčné pěny, konvička na šlehání).
  3. Pokud ale šlehač nemáte, můžete zkusit mléko za postupného ohřívání na plotně provzdušnit ručním elektrickým šlehačem.
  4. Na dno hrnku či sklenice dejte lžíci sirupu a pokračujte přípravou espressa.
  5. Dále kávu se sirupem zalijte našlehaným mlékem a dozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou – tu vyšlehejte z vychlazené smetany s min. 33 % tuku, a to ve vyšší nádobě.
  6. Na šlehačku dejte pár perníčků a můžete lehce zakápnout sirupem⁠

⁠Postup perníčky:

  1. Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
  2. Přidejte tekutý med (pokud by nebyl tekutý nebo alespoň dostatečně měkký k zapracování do těsta, lehce jej rozehřejte, ale poté počkejte na vychladnutí – do těsta nesmí jít horký), změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
  3. Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici (klidně i přes noc).
  4. Před zpracováním ho nechte povolit. Těsto si rozdělte na tři části.
  5. Na pomoučené ploše vždy každou část vyválejte na cca 3–5 mm silné pláty a vykrajujte vybrané tvary.
  6. Zbytky těsta nakonec opět zpracujte, vyválejte a vykrajujte.
  7. Těsto je dostatečně elastické a zvládne několik zpracování. Pokud vlastníte razítka, můžete s nimi tvary dozdobit.
  8. Vykrojené perníčky přesuňte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte na 170 °C zhruba 7–9 minut minut podle velikosti, dokud nezezlátnou. 
  10. Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným bílkem s kapkou rumu a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout.
  11. Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou či cukrovou polevou.

GUSTO TIPY:

  • PRO DĚTI MŮŽETE VYTVOŘIT LATTÉ BEZ KÁVY. NAOPAK PRO 18+ LZE LATTÉ "OKOŘENIT" PŘIDÁNÍM OBLÍBENÉHO LIKÉRU NEBO JINÉHO ALKOHOLU. 
  • ČÍM DÉLE BUDETE PERNÍČKY PÉCT, TÍM BUDOU TVRDŠÍ – NA TO SI DEJTE POZOR. TAKÉ JE DOBRÉ PÉCT SPOLEČNĚ PODOBNĚ VELKÉ TVARY.

 

gingerbread-latte_mamachef_influ-prosinec.jpg

DALŠÍ RECEPTY OD MARTINY NAJDETE NA JEJÍM BLOGU MAMACHEF.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte