Hrneček plný lahodného horkého nápoje? Jistě se vám vybaví čaj, káva nebo třeba punč či svařák. Co ale takové gingerbread latté? Je populární po celém světě a vy si ho dnes můžete připravit doma, díky receptu od Mamachef.
Gingerbread latté s perníčky
- střední
- do 30 minut
- Dezerty a sladká jídla, Nápoje
4.0
1x hodnoceno
Postup sirup:
- Nejprve si připravte sirup. V menším rendlíku se silnějším dnem nechte nasucho rozvonět celou skořici, hřebíček a badyán.
- Jakmile začne vše vonět, přidejte perníkové koření, rychle zamíchejte a zalijte připravenou vodou.
- Dále do hrnce přidejte i třtinový cukr a med. Zamíchejte a na mírném plameni nechte za občasného promíchání vše rozpustit a směs zredukovat do podoby sirupu.
- Ten po vychladnutí ještě mírně zatuhne, proto ho odstavte ve chvíli, kdy je trochu řidší. Hotový sirup nechte lehce zchladnout a přeceďte přes jemné sítko.
- Přelijte do čisté a uzavíratelné nádoby.
Postup latté:
- U přípravy latté záleží na vybavení, které máte zrovna dostupné.
- V ideálním případě kávovar, který umí vytvořit espresso a šlehač mléka (tryska na kávovaru, funkce tvorby mléčné pěny, konvička na šlehání).
- Pokud ale šlehač nemáte, můžete zkusit mléko za postupného ohřívání na plotně provzdušnit ručním elektrickým šlehačem.
- Na dno hrnku či sklenice dejte lžíci sirupu a pokračujte přípravou espressa.
- Dále kávu se sirupem zalijte našlehaným mlékem a dozdobte čerstvě ušlehanou šlehačkou – tu vyšlehejte z vychlazené smetany s min. 33 % tuku, a to ve vyšší nádobě.
- Na šlehačku dejte pár perníčků a můžete lehce zakápnout sirupem
Postup perníčky:
- Suché ingredience společně promíchejte v míse od robotu.
- Přidejte tekutý med (pokud by nebyl tekutý nebo alespoň dostatečně měkký k zapracování do těsta, lehce jej rozehřejte, ale poté počkejte na vychladnutí – do těsta nesmí jít horký), změklé máslo, rozšlehaná vejce a nechte v robotu vypracovat v hladké, ne příliš lepivé těsto.
- Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici (klidně i přes noc).
- Před zpracováním ho nechte povolit. Těsto si rozdělte na tři části.
- Na pomoučené ploše vždy každou část vyválejte na cca 3–5 mm silné pláty a vykrajujte vybrané tvary.
- Zbytky těsta nakonec opět zpracujte, vyválejte a vykrajujte.
- Těsto je dostatečně elastické a zvládne několik zpracování. Pokud vlastníte razítka, můžete s nimi tvary dozdobit.
- Vykrojené perníčky přesuňte na předem připravený plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte na 170 °C zhruba 7–9 minut minut podle velikosti, dokud nezezlátnou.
- Hotové a horké perníčky potřete rozšlehaným bílkem s kapkou rumu a nechte zaschnout – budou se krásně lesknout.
- Perníčky můžete nechat takto nebo zdobit bílkovou či cukrovou polevou.
GUSTO TIPY:
- PRO DĚTI MŮŽETE VYTVOŘIT LATTÉ BEZ KÁVY. NAOPAK PRO 18+ LZE LATTÉ "OKOŘENIT" PŘIDÁNÍM OBLÍBENÉHO LIKÉRU NEBO JINÉHO ALKOHOLU.
- ČÍM DÉLE BUDETE PERNÍČKY PÉCT, TÍM BUDOU TVRDŠÍ – NA TO SI DEJTE POZOR. TAKÉ JE DOBRÉ PÉCT SPOLEČNĚ PODOBNĚ VELKÉ TVARY.