Galetka se do světa rozšířila z Francie, kde se připravuje se sladkou i slanou náplní. Variant je opravdu bezpočet. Jedna je lepší než druhá – mezi nejoblíbenější patří ovocné galetky s jahodami. My jsme pro vás tentokrát připravili slanou galetku s chřestem a ricottou.
Chřestová galetka s ricottou
- snadné
- do 60 minut
- Svačiny, Snídaně
4.0
1x hodnoceno
Postup
- Mouky smíchejte se špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kostičky nebo na slabé plátky a rychle do těsta zapracujte (ideálně pomocí robota, aby se těsto nestačilo ohřát). Když vznikne směs připomínající suchou drobenku, přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie a na dvě hodiny uložte do lednice.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Tvar je na vás – můžete vyválet do kruhu nebo elipsy, obdélníku či čtverce. Na těsto rovnoměrně rozetřete ricottu, přičemž okraje nechte volné, bez sýru. Lehce osolte, lehce posypejte sušeným česnekem a bylinkami podle chuti.
- Z chřestu odkrojte dřevnaté konce stonků a poté vyskládejte vedle sebe na ricottu. Ideální délka chřestu je o něco kratší, než je potřená plocha těsta. Je to z toho důvodu, abyste při překlápění okrajů nepřiklopili i špičky, které koláč pěkně zdobí. Posypejte slunečnicovými a dýňovými semínky, můžete ještě lehce osolit.
- Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu koláče a lehce stiskněte. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte zhruba 45 minut.
- Krájejte až po vychladnutí.