Snadná domácí vánočka s chia marmeládou

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

0.0

0x hodnoceno

Vánočka k Vánocům prostě patří. Pokud se chcete pokusit připravit domácí, máme pro vás recept, podle kterého se vám určitě podaří. Navíc tu najdete i tip na vynikající chia marmeládu. Vánoční snídaně tak bude kompletní.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup vánočka

  1. Obě mouky prosejte do vetší mísy, přidejte cukr, kůru z dobře omytého citronu, vanilkový cukr, špetku soli, sušené droždí a promíchejte.
  2. K sypkým ingrediencím přidejte povolené máslo nakrájené na kousky, žloutky, vlažné mléko a sušené ovoce.
  3. Vařečkou nebo v robotu hněťte těsto tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy. Poté celou mísu přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte kynout alespoň 2 hodiny.
  4. Vykynuté těsto dejte na dobře pomoučený vál, ještě jednou řádně propracujte a rozdělte na čtyři části.
  5. Ze tří částí vyválejte stejně velké a dlouhé válečky a zapleťte je jako klasický cop. Tím vytvoříte základnu. Konce válečků přimáčkněte k sobě a založte dospodu.
  6. Poslední část rozdělte napůl a opět vyválejte dva stejně dlouhé válečky. Ty musí být o něco delší než první tři.
  7. Otáčením dokola je spleťte do sebe, ale oba konce nechte přibližně 5 cm volné.
  8. Položte spletenec na základnu, volné konce stlačte k sobě a založte dospodu vánočky.
  9. Přikryjte vánočku utěrkou a nechte znovu v teple 1 hodinu kynout.
  10. Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Dejte ji do trouby a pečte dozlatova přibližně 1 hodinu.
  11. Zda je vánočka hotová, poznáte jednoduchým způsobem. Píchnete do ní špejlí, na které po vytažení nezůstane nalepené těsto.                             

Postup chia marmeláda

  1. Ovoce vložte do hrnce, podlijte trochou vody a pomalu vařte tak, aby změklo a tekutina se částečně odpařila.
  2. Přidejte chia semínka a oslaďte sirupem podle vlastní chuti.
  3. Vše povařte přibližně 2 minuty nebo dokud marmeláda nezhoustne.
  4. Po vychladnutí ji dejte do skleničky a skladujte v ledničce maximálně 2 týdny. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte