Už jste někdy ochutnali domácí donuty? Až zkusíte tyto podle receptu od Markéty v troubě, okamžitě se po nich zapráší. Však se na ně podívejte sami.
Domácí šlehačkové donuty s čokoládou
- střední
- více než 60 minut
- Snídaně, Dezerty a sladká jídla
3.4
8x hodnoceno
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, po okrajích osolte, doprostřed vsypte sušené droždí, cukr, vanilkový cukr, přilijte rozpuštěné máslo s mlékem a smetanou (vše teplé ale ne horké, můžete lehce ohřát společně ve velkém hrnku, například v mikrovlnné troubě).
- Od středu promíchejte a přidejte žloutky a rum. Řádně vypracujte (nejlépe v robotu) v nelepivé těsto.
- Lehce poprašte hladkou moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte 90 minut kynout při pokojové teplotě.
- Poté lehce vyválejte na plát vysoký cca 1,5 cm. Vykrájejte kolečka (například sklenicí) a středy (vykrajovátkem nebo malou štamprlí), přikryjte ještě na 30 minut a nechte odpočívat.
- Mezitím si nachystejte menší kastrůlek, nalijte do něj olej (cca 0,75 l) a rozehřejte.
- Zda-li je olej správně rozehřátý zjistíte vhozením malého kousku těsta do oleje – pokud se kolem vytvoří bublinky, můžeme začít smažit.
- S teploměrem naměříte cca 175 °C. Donuty by se měly smažit na středním plameni z obou stran tak, aby byly dozlatova a dobře propečeny.
- Pokud by byl olej příliš rozpálen, donuty rychle zhnědnou a mohly by být uprostřed nedopečené.
- Dozlatova osmažené donuty skládejte na talíř vyložený ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
- Poté v misce pozvolna rozpusťte hořkou čokoládu (klidně v mikrovlnné troubě) se smetanou ke šlehání (můžeme přilévat dle konzistence) a následně namáčejte donuty do poloviny.
- Posypte malinami (hodí se čerstvé i sušené) a podávejte.
DALŠÍ INSPIRACI OD MARKÉTY V TROUBĚ NAJDETE NA JEJÍCH STRÁNKÁCH MARKETAVTROUBE.CZ