V tomto celosvětově známém receptu má hlavní slovo zelenina. A to na plné čáře. V ratatouille najdete lilek, cuketu, rajčata, papriku a třeba i česnek nebo cibuli. Zeleninové kombo, které bez problému zastane hlavní jídlo, ale může fungovat také jako příloha.
Domácí ratatouille
- střední
- do 60 minut
- Hlavní chody, Večeře, Vege & vegan, Přílohy
5.0
1x hodnoceno
Postup:
- Lilky a cukety opláchněte ve studené vodě a konce odkrojte.
- Lilek nakrájejte na zhruba 2cm kostky, lehce je osolte a dejte na talíř. Nechte stranou 30 minut, aby se takzvaně vypotily.
- Cuketu nakrájejte na asi 2cm kostky a dejte stranou.
- Omyté a vypeckované papriky nakrájejte na stejné kostky jako cuketu.
- Připravte si loupaná rajčata. Vodu v hrnci přiveďte k varu, z rajčete odstraňte zbytek stopky (škrabkou vyloupněte/vyšťourněte) a jeho spodní stranu nařízněte do kříže.
- Nakrátko rajče ponořte do vroucí vody, na cca 10–15 sekund, dokud se naříznutá slupka nezkroutí.
- Tu pak stáhněte, dužinu nakrájejte na kostky a přendejte do misky.
- Lilky sceďte a osušte. Do pánve přilijte polovinu olivového oleje a na středním plameni smažte lilky cca 15 minut.
- Postupně můžete přidávat olivový olej, pokud ho lilky nasají.
- Do hrnce (ohnivzdorného kastrolu) nalijte trošku olivového oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli, stroužky česneku a zlehka smažte na mírném plameni 4 minuty. Promíchávejte vařečkou, pak přidejte rajčata a svazek bylinek.
- Jako další přidejte nakrájené papriky a cukety, lehce osolte a povařte na mírném plameni 20 minut.
- Hotové lilky vsypte do kastrolu k ostatní zelenině.
- Vyjměte svazek bylinek a česnek a dochuťte solí a hojným množstvím pepře.
- Servírujte na talíři a posypte bylinkami.
GUSTO TIP:
RATATOUILLE JE VELICE DOBRÉ OHŘÍVANÉ. POKUD VÁM ZBYDE, ZKUSTE DO NĚJ PŘIDAT I PÁR ROZŠLEHANÝCH VAJEC. JE TO LAHŮDKA!