Jablečno-mrkvový dezert s mátovou drobenkou

  • snadné
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

4.7

1,071x hodnoceno

Jablka s mrkví milujeme všichni už od dětství. I tentokrát budou hrát hlavní roli, jenomže si je připravíme trochu jinak. Přidáme mátu, smetanový sýr a drobenku. Výsledek chutná naprosto skvěle! Celý recept si můžete prohlédnout na videu s Romanem Stašou.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Jablka 3 ks
  • Jablka Granny Smith 2 ks
  • Jablka červená 1 ks
  • Mrkev 3 ks
  • Čerstvá máta 1 hrst
  • Krystalový cukr 300 g
  • Panko strouhanka 100 g
  • Máslový toustový chléb 2 ks
  • České máslo 84 % mléčného tuku 150 g
  • Mascarpone 2 balení
  • Čerstvý smetanový sýr 1 balení
  • Skořice 1 ks
  • Mletá skořice 1 lžička
  • Maldonská sůl
  • Třtinový cukr very dark 100 g
  • Limetka 1 ks
  • Citrón 1 ks
  • Rum 100 ml
  • Badyán 1 ks

Postup

  1. Do středně velkého hrnce dáme cukr krystal a pomalu zahříváme, až vznikne karamel. Ten vylijeme na pečicí papír a necháme vychladit. 
  2. Do velké mísy nastrouháme na struhadle mrkve a jablka. Osolíme špetkou soli a necháme odpočinout. Uvolní se nám spousta šťávy, kterou potom vymačkáme.
  3. V míse smícháme mascarpone, smetanový sýr, špetku soli, mletou skořici, šťávu z půlky citronu a pořádně promícháme. 
  4. Na drobenku smícháme panko strouhanku, třtinový cukr, máslo a vše důkladně rukou promícháme. Drobenku pečeme v troubě na 180 °C cca 15 minut dozlatova. 
  5. Vymačkaná jablka a mrkve dáme na rozehřátou pánev společně s máslem, skořicí a šťávou z půlky citronu a lžící cukru. Důkladně zarestujeme, a jakmile zredukujeme všechnu tekutinu na minimum, nalejeme do pánve rum, který necháme odpařit. 
  6. Drobenku vytáhneme z trouby, smícháme s mátou a necháme odstát. 
  7. Karamel nalámeme a vymixujeme v mixéru.

 

Servírujeme ve vrstvách

  1. drobenka 
  2. mrkev s jablky 
  3. krém z mascarpone 
  4. zaprášíme skořicí, prachem
  5. zrníčky maldonské soli 
  6. máta 

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte