Crème brûlée

  • náročnější
  • do 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

4.9

820x hodnoceno

Je to právě karamelová krusta, která z něj dělá nezapomenutelný gurmánský požitek. Vypadá sice složitě, ale opak je pravdou. Přesuňte své chuťové buňky do Francie a vychutnejte si svůj domácí dezert Crème brûlée.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C.
  2. Smetanu, semínka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk vložte do hrnce a mírně zahřejte.
  3. Ještě než začne smetana vřít, odstavte ji z plamene a lusk vyjměte.
  4. V jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
  5. Zahřátou smetanu přelijte do mísy se žloutky a pomalu vše promíchejte dohladka.
  6. Krém rozdělte do pečících formiček, rozmístěte je na hlubší plech a kolem nalijte horkou vodu do poloviny výšky formiček.
  7. Pečte asi 30 minut.
  8. Poté formičkou trochu zatřeste, pokud se krém zaklepal uprostřed jen trochu, máte hotovo.
  9. Pokud se vlnitě pohybuje celý povrch, je potřeba ještě chvíli péct.
  10. Vytáhněte formičky z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
  11. Pak je přesuňte do lednice a nechte vychladnout 3–4 hodiny, případně přes noc.
  12. Jakmile se krém vychladí, posypejte každou porci vrstvou hnědého cukru.
  13. Pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizuje.

GUSTO TIP:

Cukr můžete zkaramelizovat i v troubě s použitím funkce gril. Formičky položte do nejvyššího patra, těsně pod horní část trouby a krátce pečte při vysoké teplotě.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte