Je to právě karamelová krusta, která z něj dělá nezapomenutelný gurmánský požitek. Vypadá sice složitě, ale opak je pravdou. Přesuňte své chuťové buňky do Francie a vychutnejte si svůj domácí dezert Crème brûlée.
Crème brûlée
- náročnější
- do 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
4.0
2x hodnoceno
Postup:
- Troubu předehřejte na 150 °C.
- Smetanu, semínka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk vložte do hrnce a mírně zahřejte.
- Ještě než začne smetana vřít, odstavte ji z plamene a lusk vyjměte.
- V jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny.
- Zahřátou smetanu přelijte do mísy se žloutky a pomalu vše promíchejte dohladka.
- Krém rozdělte do pečících formiček, rozmístěte je na hlubší plech a kolem nalijte horkou vodu do poloviny výšky formiček.
- Pečte asi 30 minut.
- Poté formičkou trochu zatřeste, pokud se krém zaklepal uprostřed jen trochu, máte hotovo.
- Pokud se vlnitě pohybuje celý povrch, je potřeba ještě chvíli péct.
- Vytáhněte formičky z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Pak je přesuňte do lednice a nechte vychladnout 3–4 hodiny, případně přes noc.
- Jakmile se krém vychladí, posypejte každou porci vrstvou hnědého cukru.
- Pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizuje.
GUSTO TIP:
Cukr můžete zkaramelizovat i v troubě s použitím funkce gril. Formičky položte do nejvyššího patra, těsně pod horní část trouby a krátce pečte při vysoké teplotě.