Čokoládový dort s ovocem a slaným karamelem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

4.0

1x hodnoceno

Neskutečně vláčný a lahodný čokoládový korpus, odlehčený tvarohový krém, slaný karamel a čerstvé ovoce. Všechny tyto ingredience se skvěle chuťově doplňují a jsou skvělou volbou pro narozeninový dort i na leckteré výročí. Co myslíte? Máte vybraný dort na svou oslavu? Ingredience pro 4 osoby odpovídají jednomu dortu z 24cm formy.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. 
  2. Nejprve si rozdělte vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy. Bílky prošlehejte zhruba půl minuty, poté pokračujte ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru.
  3. Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaňte šlehat. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem moučka do pěny a zašlehejte také změklé máslo.
  4. Poté přidejte i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku tuzemáku. Do vyšlehané směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
  5. Nakonec vmíchejte jedno oloupané nastrouhané jablko a následně opatrně i vyšlehaný sníh.
  6. Těsto nalijte do formy na dort (průměr 24 cm) či do ráfku založeného pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnejte a pečte ve vyhřáté formě na 175 °C 20 minut.
  7. Poté snižte teplotu na 160 °C a dopečte cca 30 minut. Propečenost těsta otestujte špejlí. Poté vytáhněte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  8. Mezitím si připravte krém. Smetanu s mascarpone vyšlehejte současně, obojí musí být vychlazeno přímo z lednice. Šlehejte jen krátce, aby se mascarpone nepřešlehalo.
  9. Jakmile se začnou tvořit špičky, přestaňte šlehat, přidejte tvaroh, cukr a vanilku, a ještě krátce zašlehejte, jen aby se vše spojilo.
  10. Připravte si i slaný karamel. Předem si připravte a přesně navažte všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi.
  11. Nejprve si tedy rozehřejte máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujte po 15 vteřinách).
  12. Odměřte si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejte, opět si můžete pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké.
  13. Cukr si můžete rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavte na plotnu a na středním plameni míchejte a rozpouštějte.
  14. Rozmíchejte i všechny hrudky, aby poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký.
  15. Po úplném rozpuštění cukru postupně přilévejte horkou smetanu a stále míchejte. Po spojení cukru se smetanou vlijte po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále míchejte, dokud se vše nespojí. Poté odstavte z plotny a máte hotovo. 
  16. Vychladlý korpus prořízněte podélně na tři části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus, nebo strunou. 
  17. Patro vždy potřete marmeládou, krémem, udělejte hustou spirálu ze slaného karamelu, posypte čerstvým ovocem a takto postupujte i s dalšími patry.
  18. Dort bude tedy nahý, nahoru dejte též vrstvu krému, polijte slaným karamelem, který může stékat i po stěnách dortu, hustě posypte čerstvým ovocem, případně ještě dozdobte snítkami meduňky. Můžete použít i drobné jedlé květy.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte