Neskutečně vláčný a lahodný čokoládový korpus, odlehčený tvarohový krém, slaný karamel a čerstvé ovoce. Všechny tyto ingredience se skvěle chuťově doplňují a jsou skvělou volbou pro narozeninový dort i na leckteré výročí. Co myslíte? Máte vybraný dort na svou oslavu? Ingredience pro 4 osoby odpovídají jednomu dortu z 24cm formy.
Čokoládový dort s ovocem a slaným karamelem
- střední
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
3.2
72x hodnoceno
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Nejprve si rozdělte vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy. Bílky prošlehejte zhruba půl minuty, poté pokračujte ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru.
- Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaňte šlehat. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem moučka do pěny a zašlehejte také změklé máslo.
- Poté přidejte i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku tuzemáku. Do vyšlehané směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
- Nakonec vmíchejte jedno oloupané nastrouhané jablko a následně opatrně i vyšlehaný sníh.
- Těsto nalijte do formy na dort (průměr 24 cm) či do ráfku založeného pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnejte a pečte ve vyhřáté formě na 175 °C 20 minut.
- Poté snižte teplotu na 160 °C a dopečte cca 30 minut. Propečenost těsta otestujte špejlí. Poté vytáhněte z trouby a nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Smetanu s mascarpone vyšlehejte současně, obojí musí být vychlazeno přímo z lednice. Šlehejte jen krátce, aby se mascarpone nepřešlehalo.
- Jakmile se začnou tvořit špičky, přestaňte šlehat, přidejte tvaroh, cukr a vanilku, a ještě krátce zašlehejte, jen aby se vše spojilo.
- Připravte si i slaný karamel. Předem si připravte a přesně navažte všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi.
- Nejprve si tedy rozehřejte máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujte po 15 vteřinách).
- Odměřte si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejte, opět si můžete pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké.
- Cukr si můžete rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavte na plotnu a na středním plameni míchejte a rozpouštějte.
- Rozmíchejte i všechny hrudky, aby poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký.
- Po úplném rozpuštění cukru postupně přilévejte horkou smetanu a stále míchejte. Po spojení cukru se smetanou vlijte po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále míchejte, dokud se vše nespojí. Poté odstavte z plotny a máte hotovo.
- Vychladlý korpus prořízněte podélně na tři části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus, nebo strunou.
- Patro vždy potřete marmeládou, krémem, udělejte hustou spirálu ze slaného karamelu, posypte čerstvým ovocem a takto postupujte i s dalšími patry.
- Dort bude tedy nahý, nahoru dejte též vrstvu krému, polijte slaným karamelem, který může stékat i po stěnách dortu, hustě posypte čerstvým ovocem, případně ještě dozdobte snítkami meduňky. Můžete použít i drobné jedlé květy.
DALŠÍ INSPIRACI OD MARKÉTY V TROUBĚ NAJDETE NA JEJÍCH STRÁNKÁCH MARKETAVTROUBE.CZ