Přemýšlíte o tom, co budete péct o víkendu? Máme pro vás tip – bábovka je sázkou na jistotu. Když navíc přidáte čokoládu a brusinkový rozvar, máte úspěch zaručen.
Čokoládová bábovka s brusinkovým rozvarem
- snadné
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
5.0
2x hodnoceno
Postup
- Chlazené suroviny vyndejte z lednice alespoň 30 minut před pečením. Všechny musí mít pokojovou teplotu.
- Formu na bábovku vymažte trochou oleje a vysypte polohrubou moukou.
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek prosejte do mísy a vše promíchejte.
- Do druhé větší mísy vložte povolené máslo a vyšlehejte ho do jemné pěny. Poté přimíchejte cukr, vejce a opět šlehejte, dokud se vše hezky nespojí.
- Ve vyšší nádobě důkladně smíchejte vanilku, zakysanou smetanu, kávu a olej.
- K vyšlehané máslové směsi po částech přidávejte smíchané suché ingredience a ochucenou zakysanou smetanu, dokud vše nespotřebujete a nevytvoříte hladké a jemné těsto.
- Nakonec přilijte do těsta horkou vodu, nechte minutku odstát a poté opět vše promíchejte.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 65 minut.
- Jakmile je bábovka hotová, vyndejte ji z trouby a nechte 15 minut odstát. Poté ji vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout.
- Na mírném plameni přiveďte v kastrůlku k varu smetanu. Poté ji odstavte a přimíchejte do ní na kousky nasekanou čokoládu a máslo. Směs míchejte, dokud se vše zcela nespojí.
- V dalším kastrůlku připravte rozvar. Smíchejte brusinky, šťávu z pomeranče, cukr a chvíli povařte. Poté nechte vychladnout.
- Bábovku podávejte přelitou čokoládovou polevou, rozvarem a ozdobenou čerstvým ovocem.