Nejlepší čokoládová bábovka

  • velmi snadné
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.5

2x hodnoceno

Bábovka. Snad každá hospodyňka má na bábovku svůj zaručený recept. Vláčná bábovka totiž v minulosti nesměla chybět na žádném nedělním stole. Nejspíš znáte tvrohovou, olejovou či mramorovou bábovku. Recept na nejlepší vláčnou čokoládovou bábovku podle Martiny Hladjuk si můžete připravit už teď doma.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Slepičí vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte ideálně alespoň 2 hodiny před pečením ven z lednice, aby se suroviny  ohřály na pokojovou teplotu.

  2. Čokoládu nalámejte do teplovzdorné misky, přidejte na kousky nakrájené máslo a nechte za občasného promíchání rozpustit na vodní lázni. Rozpuštěnou směs nechte 10–15 minut vychladnout. Horká směs by těsto mohla srazit.

  3. Vejce začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou nabývat na objemu a pěnit, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Vzniknout by měla hustá lesklá a nadýchaná směs – šlehejte minimálně 5 minut v kuchyňském robotu, ručně až 10 minut.

  4. K vaječné pěně po lžicích zašlehejte zakysanou smetanu.

  5. Poté pozvolna přidávejte a zašlehejte i zchladlou směs čokolády a másla.

  6. Dále pozvolna zašlehejte i mléko.

  7. Nakonec vmíchejte a poté zašlehejte zašlehejte prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici.

  8. Formu na bábovku vymažte opravdu důkladně máslem, sádlem nebo použijte olej ve spreji (záleží na dané formě a co se vám osvědčilo v minulosti nejlépe) a vysypte polohrubou moukou, popř. mixem polohrubé mouky a čistého kakaového prášku.

  9. Polovinu těsta nalijte do formy. Čokoládu nasekejte na středně velké kousky a polovinu z ní rovnoměrně ji rozprostřete na těsto a jen zlehka ponořte pod hladinu těsta. Přidat můžete i mražené maliny. Pokračujte zbytkem těsta, na které dejte zbytek čokolády a opět zlehka ponořte pod hladinu.

  10. Pečte v troubě předehřáté na 155 °C (program horní a spodní ohřev) 45–55 minut. Během pečení troubu zbytečně neotevírejte. Až ke konci pečení, kdy můžete zkusit pomoci vpichu špejlí, zda je bábovka hotová.

  11. Po vytažení z trouby nechte bábovku cca 10 minut vychladnout a poté ji opatrně vyklopte z formy.

  12. Podávat můžete lehce zasypané moučkovým cukrem. Pro ultimátní čoko verzi zvolte čokoládovou polevu – tu vytvoříte rozpuštěním 70 g čokolády s min. 70% obsahem kakaa a 50 g másla na vodní lázni. Polevu nechte asi 5 minut vychladnout a poté polévejte. Dozdobit můžete malinami nebo jedlými květy.

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte